Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Δ. Δασκαλόπουλος: "Η Ελλάδα δεν θα βγει από την κρίση με μνημόνια"

Έτσι όπως είναι τα πράγματα σήμερα, η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει από την κρίση, όσα πολυσέλιδα μνημόνια και να
εφαρμόσει και στην περίπτωση που η Ελλάδα καταρρεύσει, η υπόλοιπη Ευρώπη δεν θα μείνει στο απυρόβλητο ούτε έχει την πολυτέλεια να παραμείνει αδιάφορη, επισήμανε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δ. Δασκαλόπουλος, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου της BUSINESSEUROPE που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

Προειδοποίησε επίσης ότι η Ελλάδα όπως φαίνεται από τις πρόσφατες εξελίξεις στις αγορές ομολόγων, δανεισμού και συναλλάγματος στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο δεν μπορεί να "στεγανοποιηθεί" από την υπόλοιπη Ευρώπη και πάντως κανείς δεν μπορεί να παίξει το μέλλον της Ευρώπης στα ζάρια.

Η προσπάθεια της Ελλάδας, τόνισε ο κ. Δασκαλόπουλος, μπορεί να επιτύχει μόνο στο πλαίσιο μιας ευρωπαϊκής απάντησης στην κρίση του ευρώ. "Δεν θα ξεπεράσουμε ούτε την ελληνική ούτε οιαδήποτε άλλη εθνική κρίση όσο το κόστος του χρήματος για τις επιχειρήσεις και το κόστος της εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους και τα επιτόκια, που αντικατοπτρίζουν τον κίνδυνο, συνεχίζουν να καθορίζονται από γεωγραφικούς παράγοντες", είπε ο πρόεδρος του ΣΕΒ. "Για να είναι αξιόπιστο, το ενιαίο νόμισμα πρέπει να σημαίνει ενιαίο σπρεντ, ενιαίο επιτόκιο και μία κεντρική τράπεζα -στον ρόλο του δανειστή ύστατης ανάγκης και του εγγυητή των καταθέσεων".

Ο κ. Δασκαλόπουλος άσκησε κριτική στην τρόικα λέγοντας ότι υιοθέτησε κοντόφθαλμες πολιτικές, αν και όπως είπε οι εταίροι μας έπραξαν ό,τι έπραξαν με τις καλύτερες των προθέσεων. "Η μικρο-διαχείριση της οικονομίας, είπε, υπήρξε αποτυχημένη. Η ανεργία εκτοξεύθηκε στα ύψη, επιβλήθηκαν βαρύτατοι φόροι, ο προϋπολογισμός των δημοσίων επενδύσεων υπέστη ανελέητες περικοπές, η ρευστότητα και οι πιστώσεις προς το εμπόριο κινούνται πλέον σε μηδενικά επίπεδα, οι εγγυητικές επιστολές και οι εξασφαλίσεις ελληνικών αρχών δεν γίνονται δεκτές, τα σχόλια αξιωματούχων της ΕΕ περί "Grexit" πυροδοτούν μαζική φυγή κεφαλαίων, η ρευστότητα του ιδιωτικού τομέα είναι πρακτικώς ανύπαρκτη".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου