Κυριακή, 24 Ιουνίου 2012

Katja Kipping:" Ο Τσίπρας μας δίνει θάρρος"

Συνέντευξη της νεοεκλεγείσας προέδρου του Die Linke, Katja Kipping στο portal της γνωστής
γερμανική εφημερίδας Die Zeit.

Z: Kα Kipping, στις εκλογές στην Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε σχεδόν 30% των ψήφων και βγήκε δεύτερο κόμμα. Τι μπορείτε να μάθετε από τον αρχηγό του;

KK: Πρώτα απ' όλα, την αισιοδοξία. Και ο ΣΥΡΙΖΑ επίσης για πολλά χρόνια έπαιρνε μονοψήφια ποσοστά στις εκλογές και τώρα έλαβε πολύ γρήγορα πολύ μεγάλη υποστήριξη. Αυτό μας δίνει θάρρος ως ευρωπαϊκή Αριστερά.


Z: Τι μπορείτε να οικειοποιηθείτε από τις θέσεις του;

KK: Στο πρόγραμμά του υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία. Αντίθετα, ας πούμε, από τους ορθόδοξους κομμουνιστές, κρατούσε πάντοτε ευρωπαϊκή πορεία.

Z: Μιλάμε για τον ίδιο Τσίπρα; Στον ευρωπαϊκό τύπο περιγράφεται ως ο πιο επικίνδυνος άντρας της Ευρώπης ακριβώς επειδή δεν δέχεται τα πακέτα λιτότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έτσι διασπά την Ε.Ε.

KK: Είπε ξεκάθαρα: Θέλει να μείνει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να κρατήσει το ευρώ. Αλλά τονίζει επίσης ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα κοινωνικά προβλήματα στην Ευρώπη πιο δυναμικά. Ακριβώς εκεί πρέπει να ξεκινήσουμε για να ανεβάσουμε την εικόνα της Ευρώπης στα μάτια των πολιτών. Πρέπει να ενδυναμώσουμε την κοινωνική διάσταση της Ευρώπης. Αυτό που ζούμε αυτή τη στιγμή με τη συμφωνία λιτότητας και τα μέτρα στην Ελλάδα είναι ακριβώς το αντίθετο.

Z: Η Linke είναι το μόνο γερμανικό κόμμα που απορρίπτει το πρόγραμμα λιτότητας!

KK: Ακριβώς, πιστεύουμε ότι είναι αντικοινωνικό. Και ακόμη χειρότερα, δεν είναι λύση στο πρόβλημα. Θα επιδεινώσει την ήδη αρνητική οικονομική πορεία της Ελλάδας. Σε εποχές κρίσης πρέπει να γίνουν επενδύσεις ώστε η οικονομία να κινηθεί θετικά. Αυτό που ζούμε στην Ελλάδα όμως δεν είναι μόνο κοινωνική καταστροφή αλλά και οικονομική. Αρκετοί κλάδοι της οικονομίας καταστρέφονται επειδή πνίγεται η ζήτηση. Αντιθέτως τα πραγματικά προβλήματα τα οποία οδήγησαν στην κρίση δεν αντιμετωπίζονται καθόλου όπως π.χ. η τεράστια φυγή κεφαλαίων.

Z: Αυτό δεν είναι μια τυπική θέση πολυτελείας της Αριστεράς; Το να στηλιτεύει όλα τα μέτρα μεταρρυθμίσεων δίχως όμως να αναλαμβάνει ευθύνες σε μία κυβέρνηση συνεργασίας;

KK: Δεν ισχύει αυτό. Ο Τσίπρας δήλωσε ξεκάθαρα τη διάθεσή του να αναλάβει ευθύνες στην Ελλάδα, απλώς όχι με κάθε τίμημα. Αυτό τον διαφοροποιεί από άλλα κόμματα στην Αθήνα.

Z: Τελικά όμως μένει η εντύπωση ότι ο Τσίπρας δεν μετέχει σε κυβέρνηση παρά αρέσκεται στο να οργανώνει και μελλοντικά την αντίσταση.

KK: Το γεγονός ότι δεν συμμετέχει σε μία κυβέρνηση η οποία περικόπτει μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές παροχές είναι λογικό. Δεν μπορεί να κάνει μετεκλογικά το αντίθετο από αυτά που έλεγε προεκλογικά. Πιστεύω όμως πως για την Ευρώπη το καλύτερο θα ήταν να εξάγει κάποια συμπεράσματα από την επιτυχία της Αριστεράς στην Ελλάδα. Η έως τώρα πολιτική απέτυχε παταγωδώς, χρειαζόμαστε νέους δρόμους. Περισσότερος χρόνος για τη λιτότητα δεν αρκεί. Εγώ είμαι υπέρ του να επιτρέψουμε στην ΕΚΤ να δίνει η ίδια χαμηλότοκα δάνεια στα κράτη του ευρώ. Τότε η Ελλάδα θα ξέφευγε από την παγίδα των τόκων. Αφού κανένας δεν πιστεύει ότι με συρρίκνωση της οικονομίας κατά 7% μπορεί κανείς να καταφέρει να πληρώσει "φανταστικούς" τόκους της τάξης του 10%. Τα ευρωπαϊκά κράτη πρέπει, πριν την παύση των διαδικασιών εν όψει καλοκαιριού, να συνευρεθούν για ένα "Συνέδριο Χρέους".


Z: Τυπική Αριστερά έτσι; Ριζοσπαστικά προγράμματα που κανείς άλλος δεν τα θεωρεί ρεαλιστικά και στην χειρότερη δεν αφήνουμε περιθώρια διαπραγμάτευσης...

KK: Εγώ το βλέπω από την αντίθετη πλευρά. Είναι ένα πρόβλημα για τη Δημοκρατία όταν οι άνθρωποι έχουν την εντύπωση ό,τι και να λένε πριν τις εκλογές οι πολιτικοί εκ των υστέρων ούτως ή άλλως όλοι παράγουν την ίδια σάλτσα. Ένας δημοκράτης αυτό δεν μπορεί να το θέλει. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι στην πολιτική δεν κάνουμε και υποχωρήσεις. Αλλά αν σημαίνει τυπικά Αριστερά ότι μετεκλογικά κάνουμε ότι λέγαμε προεκλογικά τότε λέω ναι ευχαριστώ!

Z: Ο Τσίπρας είναι νέος, χαρισματικός και έχει ποιότητες pop-star. Ένας συγκρίσιμος πολιτικός στον γερμανικό χώρο δεν διαφαίνεται, έτσι;

KK: Ο ενθουσιασμός που εισπράττει ο Τσίπρας οφείλεται βέβαια στην προσωπικότητά του. Είναι έξυπνος, πρωτότυπος αλλά και τίμιος. Φυσικά όμως και εξωτερικοί παράγοντες διαμορφώνουν την επιτυχία του. Ο κόσμος καταλαβαίνει τις συνέπειες της λιτότητας. Έτσι είναι ευκολότερο να κινήσεις κόσμο να σε
ψηφίσει και να κατέβει σε μεγάλες διαδηλώσεις.

Z: Το να κινήσετε κόσμο σας είναι δύσκολο στη Γερμανία και αυτό ενώ στην Ευρώπη η αριστερή πολιτική είναι δημοφιλής. Κοιτώντας ας πούμε στη Γαλλία όπου ο νέος πρόεδρος εξελέγη με εξαιρετικά αριστερό πρόγραμμα.

KK: Εντάξει, τουλάχιστον στις δημοσκοπήσεις σημειώνουμε μια μικρή άνοδο τις τελευταίες δύο εβδομάδες (γελάει). Φυσικά όμως στη Γερμανία οι συνέπειες της κρίσης εκδηλώνονται διαφορετικά από ότι σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Εμείς βιώνουμε μία ύπουλη εξάπλωση της Επισφάλειας.


Z: Θα εξαγγέλατε κι εσείς γενική απεργία όπως αρέσει τόσο και στους Δυτικογερμανούς συντρόφους σας;

KK: Είναι σημαντικό το να πηγαίνει ο κόσμος, διαφορετικά δεν υπάρχει λόγος να την εξαγγείλεις. Τελικά αυτό το αποφασίζει ο κόσμος στα συνδικάτα και στις επιχειρήσεις.
Μετάφραση Βαλέριαν Π, Ξένια

alterthess.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου