Σάββατο 18 Αυγούστου 2012

Διαστάσεις βιβλικής καταστροφής έχει πάρει η φωτιά στην Χίο

Τεράστιες διαστάσεις έχει πάρει η φωτιά που ξέσπασε στις 2 τα ξημερώματα στις Καρυές, στο κεντρικό τμήμα
της Χίου αλλά λόγω των ισχυρών ανέμων, που φτάνουν τα 8 μποφόρ, γρήγορα επεκτάθηκε προς τα δυτικά και νότια.

Σε πέντε μέτωπα εξακολουθεί να καίει ανεξέλεγκτα η φωτιά και συγκεκριμένα στην Παφιλίδα, στον Άγιο Γιώργιο Συκούση, στο Ναυτικό κλιμάκιο στον Προβατά, σε Ελάτα και Αρμόλια. Επίσης η φωτιά καίει και στους οικισμούς Καρυές, Αυγώνυμα, Δαφνώνας, Λίθιο, Βέσσα, Ελάτα, και αυτήν την ώρα επιχειρούν 50 πυροσβέστες με 17 οχήματα, 62 άτομα πεζοπόρο του ΠΣ, 7 οχήματα ΟΤΑ και 4 ιδιωτικά βυτιοφόρα, 40 εθελοντές και 79 στρατιώτες. Τα 10 αεροσκάφη και τα 5 ελικόπτερα επιχειρούν με ιδιαίτερη δυσκολία, καθώς οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δυσχεραίνουν τις εναέριες προσπάθειες κατάσβεσης.

Οι επίγειες δυνάμεις ενισχύονται με 10 οχήματα από την Αττική με 20 πυροσβέστες, καθώς και με 20 οχήματα από τις Περιφέρειες Πελοποννήσου, Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλίας και Δυτικής Ελλάδας με 80 πυροσβέστες. Εξαιτίας των αντίξοων καιρικών συνθηκών και της έκτασης της πυρκαγιάς, το πυροσβεστικό προσωπικό της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου έχει τεθεί σε γενική επιφυλακή.

Για ολιγωρία και έλλειψη συντονισμού και μέσων κάνει λόγο ο Δήμαρχος της Χίου, Πολύδωρος Λαμπρινούδης.
"Μιλάμε για μια βιβλική καταστροφή. Έχουν ήδη καεί 30.000 στρέμματα πευκοδάσος και μαστιχόδεντρα" επισημαίνει ο κ. Λαμπρινούδης και καταγγέλλει ότι ξέμειναν ακόμη και από καύσιμα και λιγοστά ελικόπτερα που πραγματοποιούσαν εναέριες ρίψεις νερού. 

Σε εξέλιξη είναι από το απόγευμα η πυρκαγιά στην τοποθεσία Γερόκαμπος, του Λέντα Ηρακλείου.

Στις προσπάθειες κατάσβεσης της φωτιάς, παίρνουν μέρος τέσσερα οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με δέκα άνδρες, ένα πεζοπόρο τμήμα και ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο.

Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι που καθιστούν δύσκολο το έργο της κατάσβεσης της πυρκαγιάς.

Επιπλέον σε εξέλιξη είναι πυρκαγιά που ξέσπασε σε δασική έκταση, στα Καλύβια Θωρικού Αττικής. Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 30 πυροσβέστες με δέκα οχήματα, τρία πυροσβεστικά αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

 Στο μεταξύ, υπό μερικό έχει τεθεί η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το πρωΐ σε δασική έκταση, στην περιοχή Αγ. Χαράλαμπος Κορινθίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου