Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Στο έλεος της φωτιάς, καθώς ο μηχανισμός υπολειτουργεί λόγω περικοπών

Η προστασία των δασών, αλλά και των κατοίκων των περιοχών που καίγονται, μάλλον δεν
αποτελεί προτεραιότητα...

Μία από τις πιο καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, αυτή της Χίου, άφησε μέχρι στιγμής πίσω της καμένα περίπου 80.000 στρέμματα δασικής και αγροτικής έκτασης, κατέστρεψε τα φημισμένα μαστιχόδεντρα αλλά και άλλες καλλιέργειες, και απείλησε κατοικίες. Τόνισε έτσι εμφατικά (όπως τόσες και τόσες φετινές πυρκαγιές) πως η προστασία των δασών, αλλά και των κατοίκων των περιοχών που καίγονται, μάλλον δεν αποτελεί προτεραιότητα...

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Όλγας Στέφου στην ΑΥΓΗ, η πυρκαγιά ξέσπασε πριν από τέσσερις μέρες, αργά τη νύχτα, στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού. Λόγω, όμως, της κακής εκτίμησης των αρμόδιων υπηρεσιών, η εξέλιξη της πυρκαγιάς είχε δραματικά αποτελέσματα. Ενώ μέχρι και το επόμενο μεσημέρι θεωρούνταν υπό έλεγχο, άρχισε να επεκτείνεται και σε άλλες περιοχές, μέχρι που πια ήταν αδύνατον να ελεγχθεί. Ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου και βουλευτής Ν. Χίου Κωστής Μουσουρούλης ανέφερε σε δήλωσή του πως "από την πρώτη στιγμή η Πολιτεία παλεύει με όσες δυνάμεις διαθέτει: Οχήματα, πυροσβέστες, πεζοπόρα τμήματα, οργανωμένοι εθελοντές και δυνάμεις του στρατού μπήκαν στη μάχη. " Ωστόσο η πραγματικότητα φαίνεται να τον διαψεύδει. Η κακή οργάνωση, οι ελλείψεις στις αρμόδιες υπηρεσίες, αλλά και η μη εκπόνηση σοβαρού σχεδίου πυρασφάλειας τα τελευταία χρόνια, δεν κάνουν την πυρκαγιά της Χίου να δείχνει ούτε τόσο "τυχαία" ούτε και τόσο "μη αντιμετωπίσιμη λόγω καιρικών συνθηκών".

Οι πυροσβεστικές μονάδες του νησιού δεν μπορούσαν να αντεπεξέλθουν και κρίθηκε αναγκαία η ενίσχυσή τους από άλλες πόλεις. Ωστόσο η ενίσχυση καθυστέρησε αρκετά, ενώ μόλις χθες αποφασίστηκε, αντί για το αεροδρόμιο της Σάμου, τα αεροσκάφη που επιχειρούν στο νησί να τροφοδοτούνται κατ' ευθείαν από το αεροδρόμιό του, ώστε να κερδίζουν χρόνο.

Έλλειψη κεντρικού συντονισμού

Η εξέλιξη της πυρκαγιάς στη Χίο συσχετίζεται άμεσα με την έλλειψη ένος κεντρικού συντονισμού που θα μπορούσε να την αντιμετωπίσει αποτελεσματικά. Ακόμα, δημοσιεύματα από μέσα του νησιού αναφέρουν πως, κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης, πυροσβέστης τραυματίστηκε στην περιοχή της Σιδηρούντας και μεταφέρθηκε με καρότσα (!!!) στο νοσοκομείο, καθώς η παρουσία των ασθενοφόρων είναι ανύπαρκτη στα μέτωπα της πυρκαγιάς. Στην ίδια κατάσταση βρίσκονται και οι ομάδες εθελοντών, οι οποίοι προσπαθούν να δράσουν αποτελεσματικά και άμεσα, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρνουν, καθώς δεν υπάρχει καμία επίβλεψη και συντονισμός του έργου τους από τις αρμόδιες αρχές.

Όπως τόνισε ο Μιχάλης Σφυράκης, γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Χίου, "η πυρκαγιά ξεκίνησε από το παραγωγικότερο τμήμα του νησιού και κατέστρεψε περίπου το 40% των μαστιχόδεντρων, αλλά και καλλιέργειες ελιάς, μελισσιών κι ένα σημαντικό ζωικό κεφάλαιο. Αν και είναι ακόμα αδύνατη η εκτίμηση της καταστροφής, αφού η κατάσβεση δεν έχει ολοκληρωθεί, η οικολογική και οικονομική ζημιά πρέπει να είναι τεράστια". Ανέφερε ακόμα με εμφατικό τρόπο ότι "οι δυνάμεις κατάσβεσης ήρθαν καθυστερημένα και οι επιχειρήσεις είναι υπό καθεστώς 'τέλειου αποσυντονισμού' παρ' όλο που μετέβησαν στο νησί στελέχη της Πυροσβεστικής".

ΣΥΡΙΖΑ: Αποψιλωμένο το Πυροσβεστικό Σώμα, να αξιοποιηθούν οι εθελοντές

Ο ΣΥΡΙΖΑ Χίου σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για "δραματικό και άνισο αγώνα που δίνουν αυτή την ώρα οι αποψιλωμένοι από πόρους άνδρες και οι γυναίκες του Πυροσβεστικού Σώματος, μαζί με ομάδες εμπνευσμένων αλλά εγκαταλειμμένων από την κυβερνητική πολιτική εθελοντών. "Καλεί επίσης με σχεδιασμό και ψυχραιμία να αξιοποιηθεί κάθε διαθεσιμότητα από τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού και τονίζει πώς πρέπει "να εστιαστούμε αυτή τη στιγμή όλοι και όλες στον περιορισμό της καταστροφής αξιοποιώντας στο μέγιστο τα όποια μέσα έχουν απομείνει στο Δημόσιο από τη λαίλαπα των πολιτικών του Μνημονίου. "Ο ΣΥΡΙΖΑ Χίου έχει ήδη δηλώσει τη διαθεσιμότητά του σε οποιαδήποτε ανάγκη εμφανιστεί, ενώ κλιμάκιο της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη επισκεφτεί το μέτωπο της φωτιάς για να βοηθήσει με όποιον δυνατό τρόπο.

Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ στο νησί

Σήμερα, αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ επισκέπτεται το νησί, αποτελούμενη από τις βουλευτίνες Χαρά Καφαντάρη και Αγνή Καλογέρη, τον περ. Σύμβουλο Β. Αιγαίου Βασίλη Τεντόμα και τον υπεύθυνο οργανώσεων Αιγαίου Άγγελο Μανταδάκη. Στόχος είναι η ενημέρωσή τους για το μέγεθος της καταστροφής και η συνομιλία τους με τους αρμόδιους φορείς του νησιού. “Δυστυχώς, στη Χίο πλέον συντελείται βιβλική καταστροφή από τη φωτιά που μαίνεται στο νησί. Οι ευθύνες είναι γνωστές για την παντελή και συνειδητή έλλειψη οποιουδήποτε σχεδιασμού και οποιουδήποτε σχεδίου προστασίας σε ενδεχόμενη φωτιά, αλλά δεν είναι της ώρας να τις καταλογίσουμε”, δήλωσε και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ηρώ Διώτη. Η πυρκαγιά στη Χίο άφησε πίσω της ανεπανόρθωτες ζημιές για τον φυσικό πλούτο και την τοπική κοινωνία. Είναι “δημιούργημα” των ίδιων ελλείψεων που καίνε τα δάση της χώρας εδώ και χρόνια και μάλλον ένα ακόμα “πύρινο” καλοκαίρι αποτελεί την πιο θλιβερή, βίαιη απόδειξη.


ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ: Η έλλειψη σχεδιασμού και στρατηγικής είναι καταστροφική

Το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σε ανακοίνωσή του για τις πυρκαγιές αναφέρει τα εξής:

"Στην πρωτοφανή οικονομική κρίση που περνά η χώρα η έλλειψη σχεδιασμού και στρατηγικής είναι καταστροφική. Αυτό συμβαίνει τώρα και με τις πυρκαγιές.

Ο βοριάς, η αυτανάφλεξη του πευκοδάσους, η αμέλεια και το ανθρώπινο λάθος, ο δόλος και η εγκληματική ενέργεια είναι, με την βοήθεια της καλοκαιρινής ζέστης και του μελτεμιού, οι παράγοντες που ευνοούν την εκδήλωση πυρκαγιών στην χώρα μας. Όλα αυτά είναι δεδομένα εδώ και πολλά χρόνια και θα έπρεπε η Πολιτεία να είχε εκπονήσει συνολικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Η κυβέρνηση Παπαδήμου άφησε την χώρα απροετοίμαστη και η τρικομματική ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ κυβέρνηση Σαμαρά, αφού αποδείχτηκε άξιος συνεχιστής της πολιτικής αυτής, ανακάλυψε σήμερα -ω του ξάφνου!- ότι η πυρκαγιά ήταν έργο εμπρηστών. Λίγες μέρες πριν την μεγάλη πυρκαγιά στην Χίο η Ειδική Γραμματεία Δασών έγινε μπαλάκι μεταξύ των Υπουργείων ΥΠΕΚΑ και ΥΠΑΑΤ, αφήνοντας την χώρα ουσιαστικά χωρίς δασοπροστασία. Καθόλου τυχαία τα παραπάνω, αφού αποτελούν τη φυσική συνέπεια ψηφισμένων νόμων και απαράδεκτων νομοθετικών διατάξεων και υπουργικών αποφάσεων, που μόνο στόχο έχουν να αφήσουν τις δασικές εκτάσεις της χώρας βορά σε εγχώριους και ξένους επίδοξους επενδυτές.

H Γενική Διεύθυνση δασών αφέθηκε χωρίς καμιά διοικητική και οικονομική υποστήριξη λόγω περικοπών και εφεδρειών, που επιβλήθηκαν από τις μνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας, με συνέπεια να απαξιώνεται καθημερινά ο ρόλος της, είτε στην διαδικασία σύνταξης των δασικών χαρτών, είτε στην προώθηση έργων ΑΠΕ. Στα ίδια πλαίσια κινείται και η πολιτική για την προστασία των δασών, καθώς αντί να εξασφαλίζονται πόροι για την λειτουργία του μηχανισμού πρόληψης και κατάσβεσης των πυρκαγιών περικόπτονται τα ποσά χρηματοδότησης με αποτέλεσμα ο μηχανισμός να υπολειτουργεί (πχ. πυροσβεστικά αυτοκίνητα και αεροσκάφη ακινητοποιημένα λόγω έλλειψης ανταλλακτικών).

Εκτός, όμως, των ποινικών ευθυνών των φυσικών αυτουργών των πυρκαγιών υπάρχουν και οι βαριές πολιτικές ευθύνες κυβέρνησης και σε ορισμένες περιπτώσεις Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που πρέπει να αποδοθούν.

Άμεσα πρέπει, εκτός του αυτονόητου να κηρυχθούν αναδασωτέες οι περιοχές που κάηκαν, να προστατευθούν και από την αυθαίρετη δόμηση και να μην αλλάξουν χρήση οι καμένες γεωργικές εκτάσεις από τις πιέσεις επιχειρηματικών συμφερόντων.

Αυτονόητη επίσης, πρέπει να είναι και η στήριξη των κατοίκων των πυρόπληκτων περιοχών που έχασαν την πηγή εισοδήματος τους, κάποιοι ίσως και για πολλά χρόνια, με αποζημίωση του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου που απώλεσαν εξαιτίας των πυρκαγιών, ώστε να μπορέσουν να αναβιώσουν τις καλλιέργειες τους και να παραμείνουν στον τόπο τους.

Θα πρέπει παράλληλα να υπάρξει ειδική μέριμνα για την προστασία της άγριας πανίδας στις καμένες περιοχές, με απαγόρευση του κυνηγιού σε αυτές καθώς και γύρω από αυτές, όπου δηλαδή έχουν καταφύγει όσα ζώα γλίτωσαν από την φωτιά.

Σε περίοδο οικονομικής κρίσης, η στήριξη σε περιοχές της περιφέρειας, ειδικά σε όσες έχουν πληγεί, να ενισχύσουν την παραγωγική τους δομή, είναι επιτακτική πολιτική".



left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου