Τρίτη, 21 Αυγούστου 2012

Σε οριακή κατάσταση η λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων

Σε οριακή κατάσταση έχει περιέλθει η λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων λόγω
των ελλείψεων σε προσωπικό και υλικά, επισημαίνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, Δημήτρης Βαρνάβας.

 «Τα νοσοκομεία της χώρας «αργοπεθαίνουν» ενώ το υπουργείο Υγείας μιλάει για κλείσιμο 661 κλινικών και συγχρόνως προσπαθεί να καλύψει τα κενά σε προσωπικό με την πρόσληψη επικουρικών γιατρών με ετήσιες συμβάσεις εργασίες. Λένε ότι θα κλείσουν 661 κλινικές αλλά ούτε οι ίδιοι ξέρουν ποιες είναι αυτές οι κλινικές. Από την άλλη τα κενά σε ιατρικό προσωπικό ξεπερνούν τις 6000 πανελλαδικά, ενώ στη Βόρεια Ελλάδα κυμαίνονται γύρω στις 2.300. Ανάλογες είναι και οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό όπου τα κενά πανελλαδικά είναι 20.000. Όσο για τις ελλείψεις σε υλικά είναι γνωστό ότι είναι τεράστιες. Υπάρχουν νοσοκομεία που δεν έχουν σύριγγες και γάζες», επισημαίνει ο κ Βαρνάβας.

Τονίζει επίσης ότι το σχέδιο του υπουργείου Υγείας να καλύψει τα κενά με την πρόσληψη γιατρών με σύμβαση έργου στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου απέτυχε γιατί κανείς δεν εκδήλωσε ενδιαφέρον. «Τώρα προσπαθούν να αναπληρώσουν τα τεράστια κενά με την πρόσληψη 400 επικουρικών γιατρών που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας κ Λυκουρέντζος, ο οποίος, όμως, απέφυγε να κάνει λόγο για τις ευτελείς αμοιβές και το βαρύ εργασιακό περιβάλλον που θα συναντήσουν οι επικουρικοί γιατροί, για τις εφημερίες τους που θα μένουν απλήρωτες και για την έλλειψη μέσων ώστε να κάνουν σωστά τη δουλειά τους», προσθέτει ο κ Βαρνάβας.

Παράλληλα αναφέρει ότι σήμερα στο 30% των νοσοκομείων οι γιατροί κάνουν επίσχεση εργασίας διεκδικώντας τα δεδουλευμένα για τις εφημερίες, ενώ παράλληλα αναφέρει ότι το φαινόμενο αυτό θα γενικευτεί από το Σεπττέμβριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου