Κυριακή, 19 Αυγούστου 2012

Τζούλιαν Ασάνζ: "Σταματήστε το κυνήγι μαγισσών εναντίον του Wikileaks"

Ο ιδρυτής του ιστότοπου WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ εμφανίστηκε δημοσίως
σήμερα για πρώτη φορά από τον Μάρτιο στο μπαλκόνι της πρεσβείας του Ισημερινού στο Λονδίνο και ευχαρίστησε όσους τον έχουν βοηθήσει, κυρίως τη χώρα αυτή που του χορήγησε πολιτικό άσυλο, ενώ ζήτησε από τις ΗΠΑ να σταματήσουν «το κυνήγι μαγισσών» εναντίον του ιστότοπου.

«Όπως απειλείται ο WikiLeaks, έτσι απειλείται και η ελευθερία της έκφρασης και η υγεία όλων των κοινωνιών μας», είπε ο Ασάνζ που φορούσε μπλε πουκάμισο και καφέ γραβάτα.

«Ζήτησα από τον (αμερικανό) πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να κάνει το σωστό. Οι ΗΠΑ δεν πρέπει να συνεχίσουν αυτό το κυνήγι μαγισσών εναντίον του WikiLeaks», πρόσθεσε.

Ο 41χρονος Αυστραλός ζήτησε επίσης να αφεθεί ελεύθερος ο αμερικανός στρατιώτης Μπράντλεϊ Μάνινγκ, ο οποίος κρατείται στην φυλακή εν αναμονή της εκδίκασης της υπόθεσής του καθώς κατηγορείται ότι διέρρευσε στον WikiLeaks διαβαθμισμένα διπλωματικά έγγραφα των ΗΠΑ.

Εξάλλου, ο Ασάνζ ευχαρίστησε τον Ισημερινό που του χορήγησε πολιτικό άσυλο, όμως δεν είπε τίποτε για να επόμενα σχέδιά του.

Ο ιδρυτής του WikiLeaks έκανε αυτές τις δηλώσεις από το μπαλκόνι της πρεσβείας του Ισημερινού, όπου έχει καταφύγει από τις 19 Ιουνίου, την ώρα που από κάτω είχαν παραταχθεί βρετανοί αστυνομικοί με σκοπό να τον συλλάβουν και να τον εκδώσουν στη Σουηδία, βάσει της απόφασης βρετανικού δικαστηρίου.

Ο Ασάνζ μίλησε περίπου 10 λεπτά προτού επιστρέψει στο εσωτερικό της πρεσβείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου