Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Απεργία 18/10: Ή το δικό μας μέλλον ή η δική τους κυβέρνηση, άλλο δεν πάει...

"Σήμερα βγήκαμε στους δρόμους, σήμερα διαδηλώνουμε γιατί δεν
αντέχουμε άλλο και θα συνεχίσουμε μέχρι να φύγουν. Ή αυτοί ή εμείς!". Ο φόβος έγινε αγανάκτηση και οι δρόμοι της Αθήνας γέμισαν από κόσμο, που διαδήλωσε δυναμικά ενάντια στα νέα μέτρα.



Νέοι, άνεργοι και μη, συνταξιούχοι, εργαζόμενοι, φοιτητές, όλοι μαζί κατέβηκαν στις κινητοποιήσεις για να κερδίσουν. Δίπλα στα συνθήματα για την φτώχεια, την ανεργία και την εξαθλίωση ήρθαν να προστεθούν κι εκείνα για την καταστολή. "Ποιο από τα άκρα γουστάρεις πιο πολύ Δένδια, φασίστα, βασανιστή", "ό,τι και να κάνει η αστυνομία, νύχτα θα φύγει αυτή η συμμορία". Μετά την εβδομάδα της τρομοκρατίας, που ξεκίνησε με τους βασανισμούς αντιφασιστών στη ΓΑΔΑ, το ξύλο στους εργαζόμενους του Σκαραμαγκά και κατέληξε στην κοπέλα-ασπίδα της 9ης Οκτώβρη, σήμερα απ' όλα τα μπλοκ ακούγονταν δυνατά συνθήματα ενάντια στην καταστολή.


Που, φυσικά, καταστολή υπήρχε. Ήταν τόσο μεγάλη η πορεία που ήταν αδύνατον να μην επιτεθούν βίαια για να την "σπάσουν". Υπήρξαν κάποια μικρά επεισόδια και πολλά δακρυγόνα, που έπνιξαν τον κόσμο. "Προσοχή, προσοχή χρυσαυγίτες με στολή" φώναζαν οι διαδηλωτές όταν έβλεπαν τα ΜΑΤ παρατεταγμένα κατά μήκος της διαδήλωσης.

Οι σταθμοί των κεντρικών σταθμών του μετρό ήταν και πάλι κλειστοί. Έγιναν πολλές προσαγωγές, μεταξύ των προσαχθέντων υπάρχουν και ανήλικοι.



«Είμαστε έτοιμοι να πάμε σε απεργίες διαρκείας» δηλώνουν οι εκπρόσωποι των σωματείων και καλούν όλους να τις στηρίξουν. Ιδιαίτερα δυναμική ήταν σήμερα η παρουσία των εργαζομένων στον κλάδο της Υγείας. «Πέρα από τους δικούς μας μισθούς, που δεν μας φτάνουν πια για να ζήσουμε, κατεβαίνουμε σήμερα στην απεργία για όλους αυτούς που έχουν μείνει χωρίς ασφάλιση και δεν μπορούν να έχουν ιατρική περίθαλψη, για τα νοσοκομεία που συγχωνεύονται και δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες, για όλο το σύστημα Υγείας που καταρρέει». Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκαν και τα συνδικάτα μετάλλου Βελγίου με σύνθημα «Είμαστε όλοι Έλληνες», δείχνοντας την αλληλεγγύη τους.


Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν και σήμερα εκεί, με τα μπλοκ του να συγκεντρώνουν χιλιάδες. «Τα Μνημόνιά τους είναι μια απάτη, σκατά στα ισοδύναμα του Χατζησωκράτη», φώναζε η Νεολαία. «Χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά», «ήρθε η ώρα της Αριστεράς, το μέλλον ανήκει στον κόσμο της δουλειάς». Όταν τα μπλοκ, και ειδικά εκείνο της Νεολαίας, κόντευαν να φτάσουν στο Σύνταγμα, κόσμος που βρισκόταν ήδη στην πλατεία χειροκροτούσε θερμά και φώναζε δυνατά τα συνθήματα.

Ενάντια στον Φασισμό

«Ο Λαός θα ανατρέψει τον εκφασισμό και τους βασανιστές» έγραφε πανό που άνοιξαν οι Νέοι και οι Νέες του ΣΥΡΙΖΑ μπροστά από την Βουλή. Πίσω από το πανό βρισκόταν δεμένα με χειροπέδες τρία παιδιά που φορούσαν κουκούλες, ενώ όταν εμφανίστηκαν τα μπλοκ των σωματείων, σχηματίστηκε ένας κύκλος γύρω από τα παιδιά για να παρακολουθήσει ο κόσμος καλύτερα τη δράση τους. «Η καταστολή είναι το τελευταίο τους οχυρό, αλλά η κοινωνία θα τους γυρίσει ανάποδα» μας λένε οι νέοι του ΣΥΡΙΖΑ.


Όμως και κατά μήκος της πορείας τα συνθήματα στρέφονταν ενάντια στον φασισμό και τη Χρυσή Αυγή. «Χώμα και φτυάρι σε κάθε Κασιδιάρη κι έναν μεγάλο λάκκο για τον Μιχαλολιάκο», «είμαστε όλοι μετανάστες, οι προλετάριοι δεν έχουνε πατρίδα».


«Πασόκ, ΔΗΜΑΡ, Νέα Δημοκρατία, λιτότητα-ανεργία-τρομοκρατία». Αυτό που μας έμεινε από τη σημερινή διαδήλωση είναι η αποφασιστικότητα του κόσμου που δεν αντέχει άλλο, μαζί με το ραντεβού για τις μεγαλύτερες μάχες που έρχονται.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου