Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

Παρεμβάσεις Οικονομάκου για την επίλυση του προβλήματος με τη μεταφορά των μαθητών στα σχολεία

Αποφασισμένος να αντιμετωπίσει το μείζον πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών, παρά το γεγονός ότι
η αρμοδιότητα ανήκει αποκλειστικά στην Περιφέρεια και το ΥΠΕΣ, εμφανίστηκε ο Δήμαρχος Ωρωπού κ. Γιάννης Οικονομάκος χτες Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012. Ο Δήμαρχος, ηγήθηκε αντιπροσωπείας του Δήμου που επισκέφτηκε διαδοχικά το Υπουργείο Εσωτερικών και την Περιφέρεια Αττικής για να αναζητήσει λύση που θα εξυπηρετεί τους μαθητές του Δήμου Ωρωπού άμεσα και μόνιμα.

Στο Υπουργείο Εσωτερικών ο Δήμαρχος Ωρωπού συναντήθηκε με τους αρμόδιους, οι οποίοι εμφανίστηκαν αισιόδοξοι ότι το πρόβλημα θα επιλυθεί σε πανελλαδική κλίμακα εντός των προσεχών ημερών. Ο Γιάννης Οικονομάκος επισήμανε ότι το μέγεθος και οι αποστάσεις του Καλλικρατικού Δήμου Ωρωπού δυσκολεύουν τις μετακινήσεις και ως εκ τούτου κάθε ημέρα καθυστέρησης αποτελεί πλήγμα στο εκπαιδευτικό σύστημα. Εν συνεχεία, ζήτησε να ενημερωθεί άμεσα για τις εξελίξεις στο ζήτημα.

Αμέσως μετά, παρέστη στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, όπου με έναν πύρινο λόγο έθεσε το πρόβλημα στην βάση του, τονίζοντας την αναγκαιότητα του. Ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Σγουρός, ο οποίος άκουσε με προσοχή τον Δήμαρχο, αφού περιέγραψε τη σύνθετη κατάσταση και την εμπλοκή των αρμοδιοτήτων μεταξύ Υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομίας καθώς και πρώτου και δευτέρου βαθμού αυτοδιοίκησης, του απάντησε ότι ήδη έχει ζητήσει να συγκεντρωθούν άμεσα στο ίδιο τραπέζι διαλόγου όλοι οι παραπάνω φορείς για να ικανοποιήσουν το δίκαιο αυτό αίτημα της κοινωνίας.

Ταυτόχρονα, χωρίς πολλά λόγια και κινήσειςεντυπωσιασμού, ο κ. Οικονομάκος δέχτηκε στο γραφείο του και συζήτησε αυτή την εβδομάδα με γονείς και μαθητές για το τεράστιο πρόβλημα που παρουσιάστηκε πανελλαδικά, με την άρνηση των λεωφορειούχων να συνεχίσουν να μεταφέρουν τα παιδιά στα σχολεία λόγω της μη αποπληρωμής των οφειλομένων τους από το Κράτος, σημειώνοντας σε όλους τους τόνους ότι βρίσκεται δίπλα στα παιδιά -με όσα μέσα διαθέτει- και πιέζει κι αυτός από την πλευρά του προς όλες τις κατευθύνσεις για την επίλυση του προβλήματος.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Ωρωπού:
«Στην Ελλάδα της κρίσης, δυστυχώς πληρώνουν και οι μαθητές χωρίς να έχουν καμία ευθύνη. Πιστεύω ότι ειδικά για τα παιδιά, οφείλουμε ως Πολιτεία και ως Κοινωνία, να δώσουμε ένα μεγάλο αγώνα ώστε να μην τους στερήσουμε τα στοιχειώδη, αυτά που ίσως στερήθηκαν κάποιοι από την δική μου γενιά. Η εξασφάλιση από το κράτος, της μεταφοράς των μαθητών στο σχολείο, είναι προϋπόθεση για την μόρφωση τους και την καλλιέργεια τους. Δεν παίζουμε με την Παιδεία!

Ως Δήμος Ωρωπού, αναγνωρίζουμε το πρόβλημα και είμαστε δίπλα στην Περιφέρεια ώστε να βρεθεί γρήγορα λύση και να εκταμιευθούν τα χρήματα από το υπουργείο οικονομικών για την διευθέτηση των αποπληρωμών των λεωφορειούχων. Παράλληλα, είμαστε και παραμένουμε πάντα στο πλευρό των μαθητών -των δικών μας παιδιών- και των οικογενειών τους.

Επειδή όμως το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό, θα ήθελα προσωπικά να προειδοποιήσω ορισμένους ότι τα παιδιά δεν επιτρέπεται να γίνονται όχημα πολιτικής εκμετάλλευσης. Το ζητούμενο της Παιδείας είναι να διδάξουμε στους αυριανούς πολίτες πως θα διεκδικήσουν μια καλύτερη κοινωνία, όχι με κραυγές και αλαλαγμούς, αλλά με ελεύθερο, δημοκρατικό και εποικοδομητικό διάλογο. Οι κοινωνικές διεκδικήσεις επιτυγχάνουν όταν είναι πολιτικές, όχι "γηπεδικές". Όσοι σκοπίμως διαστρεβλώνουν την αλήθεια παίζοντας παιχνίδια αντιπολιτευτικού οπορτουνισμού -σε με περίοδο που όλοι υποφέρουμε από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης- σπέρνουν ανέμους, αποδυναμώνοντας τους δημοκρατικούς θεσμούς με απρόβλεπτες συνέπειες.

Η κοινωνία του Ωρωπού για ένα πράγμα πρέπει να είναι σίγουρη: η Δημοτική Αρχή δεν παίζει ούτε με θεσμούς αλλά ούτε και με την αγωνία χιλιάδων οικογενειών. Βρίσκεται μαζί τους, στο πεζοδρόμιο, με καθημερινές πράξεις και όχι με πολιτικά ευχολόγια».

Για την Δευτέρα 8 Οκτωβρίου ο Δήμαρχος Ωρωπού κ. Οικονομάκος ήδη έχει καλέσει συλλόγους γονέων, καθηγητών και μαθητών να συζητήσουν το μείζον θέμα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στο ΕΠΑΛ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου