Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012

"Η μνημονιακή πολιτική στραγγαλίζει την Ειδική Αγωγή μέσω μέτρησης δεικτών"

Ερώτηση με θέμα «Η μνημονιακή πολιτική στραγγαλίζει την Ειδική Αγωγή μέσω μέτρησης
δεικτών» κατέθεσε ο Βουλευτής Αττικής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Ε.Κ.Μ. Γιώργος Πάντζας, προς τον Υπουργό Παιδείας κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο. Αφορμή για την ερώτηση στάθηκε η υλοποίηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης 153168/ΙΚ(ΦΕΚ 2473/2008τΒ΄) «Καθορισμός Δεικτών Μέτρησης Αποτελεσματικότητας και Αποδοτικότητας του ΥΠΕΠΘ» στα πλαίσια της εφαρμογής του ν. 3230/2004.

Ωστόσο η αποτελεσματικότητα και η αποδοτικότητα της μνημονιακής εκπαιδευτικής πολιτικής, την οποία εκ των πραγμάτων καλούνται να υπηρετήσουν οι υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας είναι γνωστή όπως και οι συνέπειές της. Κραυγαλέο είναι το παράδειγμα της Ειδικής Αγωγής, όπου η πολιτική της μνημονιακής κυβέρνησης καταλήγει σε ξεκάθαρη παραβίαση του Συντάγματος,των Διεθνών συμβάσεων και των δεσμεύσεων και υποχρεώσεων της χώρας που απορρέουν από αυτές.

Στην ερώτηση επισημαίνονται τα ολέθρια αποτελέσματα της πολιτικής που έχει ακολουθηθεί τον τελευταίο χρόνο στον τομέα της Ειδικής Αγωγής και παρατίθενται ενδεικτικά ορισμένοι
«δείκτες αποδοτικότητας» και «αποτελεσματικότητας» της ασκούμενης πολιτικής της τρικομματικής κυβέρνησης.


Η ύπαρξη 4000 και πλέον κενών εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων καθώς και Ειδικού Εκπαιδευτικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού. Η ύπαρξη πλέον των 2.500 αιτημάτων για παράλληλη στήριξη. Και στις 2 περιπτώσεις οι πιστώσεις που διατίθενται για πρόσληψη αναπληρωτών είναι λιγότερες από τις περσινές.

Ο διαγωνισμός ΑΣΕΠ για τους κλάδους νηπιαγωγών και δασκάλων Ειδικής Αγωγής συνεχώς ανακοινώνεται αλλά ποτέ δεν πραγματοποιείται. Οι οργανικές θέσεις Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού παραμένουν κενές από τη σύστασή τους ή δεν έχουν συσταθεί καθόλου, με αποτέλεσμα οι Ειδικές Διαγνωστικές Επιτροπές Αξιολόγησης των Ειδικών Σχολείων να μη μπορούν να συγκροτηθούν και να λειτουργήσουν.
Αν και υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις που θέτει η κείμενη νομοθεσία καθώς και αποδεδειγμένη αναγκαιότητα, δεν ιδρύονται νέα Ειδικά Σχολεία και τμήματα ένταξης. Η προωθούμενη δια νόμου κατάργησή των ΚΕΔΔΥ τα έχει αφήσει σαφώς υποστελεχωμένα, με αποτέλεσμα να μη μπορούν να
επιτελέσουν επαρκώς το έργο τους.


Στην ερώτηση τονίζεται ότι η παραγωγή του ειδικού εκπαιδευτικού υλικού, ο εξοπλισμός των σχολείων με ειδικό λογισμικό για τη διευκόλυνση των μαθητών με αναπηρία καθώς και η προσβασιμότητά τους στα σχολεία δεν είναι προϊόν μέτρησης δεικτών αποτελεσματικότητας της διοίκησης αλλά διάθεσης κονδυλίων από το ΕΣΠΑ.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι το κράτος έχει δεσμευτεί και υποχρεώνεται από το Σύνταγμα και τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ΑμεΑ, αναγνωρίζοντας το δικαίωμά τους στην εκπαίδευση και με σκοπό την άσκηση του δικαιώματος αυτού, να λαμβάνει όλα τα απαιτούμενα μέτρα που
διασφαλίζουν μεταξύ άλλων την ενιαία, ποιοτική και ελεύθερη πρόσβαση των μαθητών με αναπηρία στην εκπαίδευση και την απαιτούμενη υποστήριξη μέσα στο γενικό εκπαιδευτικό
σύστημα, προκειμένου να διευκολυνθεί η αποτελεσματική εκπαίδευσή τους.


Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, σε μια σειρά ερωτημάτων του προς τον Υπουργό Παιδείας, ο Βουλευτής ζητεί να ενημερωθεί για τα αποτελέσματα μέτρησης «της αποτελεσματικότητας» και «της αποδοτικότητας» της ασκούμενης εκπαιδευτικής πολιτικής στην Ειδική Αγωγή και δηλώνει ότι:


«Η μνημονιακή κυβέρνηση, με τη συνεχιζόμενη αντιλαϊκή πολιτική της, υποβαθμίζει το δημόσιο σχολείο, απαξιώνει μαθητές και εκπαιδευτικούς, αποστραγγίζει οικονομικά τη δημόσια παιδεία, κρατάει τα σχολεία κλειστά και τα παιδιά στα σπίτια τους. Η υποκρισία της κυβέρνησης να ζητά δείκτες αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας, όταν η Ειδική Αγωγή και η Παιδεία έχουν καταρρεύσει, όταν η ίδια δεν έχει κάνει ούτε τα απαραίτητα για την ομαλή λειτουργία τους, μας κάνει να αναρωτιόμαστε όλοι μήπως ζούμε σε μιαν άλλη χώρα.» 

Την ερώτηση συνυπογράφουν οι Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Ε.Κ.Μ. Τάσος Κουράκης (Α' Θεσσαλονίκης), Τζένη Βαμβακά (Β' Πειραιώς), Έφη Γεωργοπούλου – Σαλτάρη (Ηλείας),
Παναγιώτα Δριτσέλη (Τρικάλων), Μαρία Κανελλοπούλου (Αχαΐας), Γιάννης Αμανατίδης (Α' Θεσσαλονίκης) και Χρήστος Μαντάς (Ιωαννίνων).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου