Σάββατο 19 Απριλίου 2014

ΣΥΡΙΖΑ: Το νέο που διεκδικεί την ηγεμονία


Στην τελική ευθεία προς τις εκλογές επιβεβαιώνεται η σοβούσα κοινωνική κινητικότητα που θέτει θέμα δημοκρατικής ανατροπής. Μπορεί οι δημοσκοπήσεις να μην καταγράφουν ευκρινώς αυτή την τάση, καθώς το 40% των ερωτώμενων αρνείται να απαντήσει. Μπορεί να μην έχουμε έκρηξη κοινωνικών αγώνων, αλλά η κοινωνία, με την ψήφο της, επιφυλάσσεται να τιμωρήσει τους δήμιους των Μνημονίων.

Το καταρρέον πολιτικό κατεστημένο, με την αδίστακτη υποστήριξη των τραπεζιτών και της τηλεοπτικής διαπλοκής, με τις πλάτες της Μέρκελ, προβαίνει σε απονενοημένα διαβήματα. Διαφημίζει την έξοδο από το Μνημόνιο, αλλά διαψεύδεται από την τρόικα και την εφιαλτική πραγματικότητα της εφαρμογής των 400 μνημονιακών νόμων.

Το έγγραφο που αποκαλύπτει σήμερα η "Αυγή" επιβεβαιώνει ότι οι απολύσεις και η κατάργηση του ενιαίου βασικού μισθού στο Δημόσιο ήρθαν για να μείνουν. Η κυβέρνηση διαφημίζει την έξοδο στις αγορές, αλλά διαψεύδεται από την τρόικα, που προαναγγέλλει νέο δάνειο με νέο Μνημόνιο. Πρόγευσή του θα έχουμε με το Μεσοπρόθεσμο, που θα κατατεθεί ίσως και πριν από τις εκλογές.

Ο κυβερνητικός θίασος μετατρέπεται σε άτακτο μπουλούκι. Μαυρογιαλούρο χαρακτήρισε, στην απόγνωσή του, ο Βενιζέλος τον Σαμαρά για την επίδειξη όψιμης ευαισθησίας στο θέμα των αστέγων. Στην ίδια προπαγανδιστική γραμμή και ο Καμίνης, ο οποίος οικειοποιείται το έργο ενώσεων πολιτών με τα κοινωνικά σπίτια.

Οι χωριστικές τάσεις προσλαμβάνουν ανεξέλεγκτο χαρακτήρα στη Νέα Δημοκρατία. Ο Σαμαράς σχεδίασε ένα ευρωψηφοδέλτιο αποκλείοντας εμβληματικές μορφές της ευρωπαϊκής πορείας του κόμματος. Το συγκρότησε με απολειφάδια της ΠΟΛ.ΑΝ. και του ΛΑΟΣ, με ακροδεξιούς και πρόσωπα - ευνοούμενους της διαπλοκής.

Το χρεοκοπημένο βαθύ σύστημα επιλέγει την επίθεση εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και τη δημιουργία νέων ελεγχόμενων κομμάτων. Αιχμή των νέων σχεδίων επί χάρτου είναι η Αττική και μεγάλοι δήμοι, όπου, με την ξεδιάντροπη παρέμβαση της διαπλοκής, επιχειρείται η διαμόρφωση δικομματικών, δηλαδή μνημονιακών, συνδυασμών.

Το ψηφοδέλτιο, η Ευρωδιακήρυξη και η δράση του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν απάντηση σε αυτούς τους σχεδιασμούς απελπισίας του κατεστημένου. Στο ψηφοδέλτιο συμμετέχουν πρόσωπα από τα κοινωνικά κινήματα, τον επιστημονικό χώρο, τον κόσμο του τίμιου μόχθου, τη ριζοσπαστική πολιτική Αριστερά, τα περιβαλλοντικά κινήματα, τις φεμινιστικές και δικαιωματικές κινήσεις. Η δρώσα πολιτική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ εμπλουτίζεται με νέες δυνάμεις, που μετά τις εκλογές του Ιουνίου απομακρύνθηκαν από την κυβερνητική πλειοψηφία.

Είναι η πρώτη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να εκφράσει το σύνολο όσων από διαφορετικές ιστορικές και κοινωνικές αναφορές αλληλοαναγνωρίζονται στον χώρο των αντιμνημονιακών, αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων. Όλοι μαζί, με μια καθαρή εντολή, να αναζητήσουν συμμαχίες για να αλλάξει η Ευρώπη, να σταματήσουν τη λιτότητα στην Ελλάδα, να ξαναγίνει η χώρα "φυσιολογική", με δημοκρατία, εθνική αξιοπρέπεια, κοινωνική αλληλεγγύη και ανάπτυξη.

Το ψηφοδέλτιο, ΣΥΡΙΖΑ θα καταστεί έμπρακτη απόδειξη ότι η ριζοσπαστική Αριστερά μπορεί να εκπροσωπήσει την κοινωνική δυναμική ανατροπής θέτοντας το προγραμματικό πλαίσιο και τις αξίες που συγκροτούν τη νέα ηγεμονία απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με το ψηφοδέλτιό του μπορεί να αποδείξει ότι είναι το μοναδικό νέο πολιτικό σχήμα, καθώς είναι άμοιρο ευθυνών για τη βαθιά οικονομική, πολιτική και ηθική κρίση. Αυτό το νέο κόμμα, το μοναδικό νέο, δίνει εξετάσεις μόνο στην κοινωνία, διεκδικεί την ηγεμονία, που σε αυτή τη φάση περνά μέσα από την επιδίωξη της εκλογικής αυτοδυναμίας. Όχι με αναχρονιστικούς, αλλά με σύγχρονους όρους. Είναι η στιγμή κατά την οποία η μεσοβασιλεία, που εγκαινιάστηκε με τον θάνατο του παλαιοκομματισμού, φθάνει στη στιγμή της κυοφορίας του νέου.

Μερικές φορές δίνουμε την εντύπωση ότι φοβόμαστε να εκφράσουμε αυτή τη λαϊκή αξίωση για αριστερή κυβέρνηση, ότι αστόχαστα προτάσσουμε τις θεμιτές διαφορές μας, ακόμη και λίγο πριν από τις κάλπες, με αποτέλεσμα να θολώνει η εικόνα και να μοιάζουμε με τους αντιπάλους μας. Δεν έχουμε δικαίωμα να απογοητεύσουμε εκατομμύρια πολίτες. Μόλις προχθές, δίπλα από το Ντουόμο στο Μιλάνο, οι Ιταλοί πολίτες έστησαν χορό με συρτάκι για να γιορτάσουν την κατάθεση της "Λίστας Τσίπρα" για μια άλλη Ευρώπη. Πάνω στον ΣΥΡΙΖΑ ακουμπούν ελπίδες... Έχουμε καθήκον να ανταποκριθούμε.


avgi.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου