Κυριακή 11 Μαΐου 2014

Με τους βλαχοδημάρχους ή με τη νεολαία;


Υπάρχουν κάποιες μέρες στη ζωή ενός ανθρώπου που μπορούν να χαρακτηριστούν ιστορικές. Η 18η Μάη είναι μία από αυτές. Η μέρα αυτών των εκλογών μπορεί να αλλάξει τις ζωές των δημοτών της περιοχής μας, της περιφέρειας μας, των κατοίκων της χώρας μας.

Οι περισσότεροι υποψήφιοι για το Δήμο Ωρωπού βρίσκονται κολλημένοι στο 2010. Διεξάγουν μια προεκλογική καμπάνια, ως σαν ο Ωρωπός να βρίσκεται σε γυάλα. Σαν οι κάτοικοι της περιοχής μας να αναζητούν ένα δήμαρχο-διαχειριστή της μιζέριας. Έναν ακόμα συνετό υπάλληλο της κεντρικής διοίκησης που θα «διεκδικεί», πάντα στα πλαίσια των δοσμένων δυνατοτήτων και των νόμων. Ένα δήμαρχο που θα ασχολείται αποκλειστικά με τα «τοπικά» ζητήματα και για τα υπόλοιπα θα δηλώνει αναρμόδιος.

Αν αυτά ήταν τα κριτήρια ψήφου πριν 4 χρόνια, ήρθε η ώρα να σπάσουμε τη γυάλα. Για να συμβεί αυτό, χρειάζεται κάποιος να ρίξει το σύνθημα. Αυτός πρέπει να είναι η νέα γενιά. Ο Ωρωπός είναι μια περιοχή που βλέπει τη νεολαία του να φεύγει. Σε άλλες πόλεις, στην πρωτεύουσα, στο εξωτερικό. Η περιοχή μας μετατρέπεται ραγδαία σε τόπος γερόντων, δίχως προοπτική και μέλλον. Η σημερινή δημοτική αρχή και οι παραφυάδες της που στελεχώνουν άλλους συνδυασμούς, είναι ικανοποιημένη με αυτό το γεγονός. Θέλουν να παραμείνει ο τόπος μας, απλά ένα ακόμα τουριστικό θέρετρο για εύκολο χρήμα τους καλοκαιρινούς μήνες. Ένας τόπος που για 10 μήνες θα φυτοζωεί, θα ζει μέσα στην απόγνωση με τους κατοίκους του και τα μαγαζιά του να ερημώνουν και για 2 μήνες θα μετατρέπεται σε μια μηχανή κερδοσκοπίας για τουριστικά γραφεία και για τους «μάγκες» των αυθαιρέτων κατασκευών στην παραλία. 

Ας γυρίσουμε τα μάτια μας στη νεολαία. Ας σκεφτούμε την προοπτική μιας γενιάς που τα 2/3 της ζουν στην ανεργία, με το υπόλοιπο κομμάτι να απασχολείται με επισφαλείς σχέσεις εργασίας. Ας μεταφέρουμε αυτή την εικόνα στον τόπο μας. Οι νέοι και οι νέες του Ωρωπού, δουλεύουν στις καφετέριες και τα νυχτερινά μαγαζιά της περιοχής, στις οικογενειακές επιχειρήσεις ή σε όσες μονάδες έχουν μείνει στις γειτονικές περιοχές της Βοιωτίας και της Εύβοιας.

Έχει στο νου του κανένας από τους υποψήφιους δημάρχους της περιοχής που πίσω από κάθε νέο και νέα διαβάζουν μόνο τη δυναμική που μπορεί να φέρει στην κάλπη αυτός/η και η οικογένεια του, τι συμβαίνει με αυτή τη γενιά;

Έχει, στ’αλήθεια, σκεφτεί κανένας ότι όσο ο πληθυσμός αυξάνεται στην περιοχή μας, μειώνονται οι μόνιμοι κάτοικοι κάτω των 30 ετών; Πόσοι νέοι και νέες αποφασίζουν να ζήσουν και να δημιουργήσουν μαζί σε ένα τόπο που κανείς δεν ενδιαφέρεται να ανοίξει χώρο και ευκαιρίες στη νεολαία;

Σε μια τέτοια κατάσταση για να φτάσουμε στις λύσεις πρέπει να βγάλουμε από τη μέση τα προβλήματα. Σε τοπικό επίπεδο, όσοι διοίκησαν στο δήμο αλλά και τις προγενέστερες κοινότητες, ήρθε η ώρα να κάνουν πίσω. Να αποδοκιμαστούν, όχι μόνο επειδή ανήκουν ή ανήκαν σε κόμματα που ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση, αλλά γιατί απέτυχαν να κατανοήσουν και να ασχοληθούν έγκαιρα με όσα οφείλει να κάνει μια τοπική αρχή για την βασική πρώτη ύλη ανάπτυξης του τόπου της: Τη νέα γενιά.

Η Συνεργασία Πολιτών με μπροστάρη τον Παναγιώτη Χασιώτη, έρχεται για να μιλήσει και να πράξει για τον κόσμο που αποτελεί την ελπίδα για τον τόπο μας. Κάθε νέο και κάθε νέα που αντιμετωπίζει από τα τελευταία χρόνια του σχολείου τις δυσκολίες και τα αδιέξοδα, και βλέπει τις τωρινές δημοτικές εκλογές με αδιαφορία, βλέποντας τις ίδιες φάτσες και ακούγοντας τις ίδιες φωνές να πουλάνε υποσχέσεις και να τάζουν λαγούς με πετραχήλια.

Εμείς, είμαστε από άλλο ανέκδοτο. Δεν μας απασχόλησε ποτέ ούτε το οικογενειακό δέντρο, ούτε το πορτοφόλι των συμπολιτών μας. Συναντηθήκαμε εκεί που οι υπόλοιποι βρέθηκαν μόνο για να τραβήξουν προεκλογικές φωτογραφίες και να κολλήσουν ένσημα αγωνιστικότητας. 

Εμείς, βρεθήκαμε με μοναδικό σκοπό να υπηρετήσουμε και στον Ωρωπό το στόχο της αλλαγής και της ανατροπής που θα πάρει σάρκα και οστά με αρχή το αποτέλεσμα στις Ευρωεκλογές της 25ης Μάη. Δεν είμαστε ουδέτεροι, ούτε «ακομμάτιστοι». Είμαστε έτοιμοι να δουλέψουμε για να γίνει ο Ωρωπός ένας τόπος ζωής και δημιουργίας για τους νέους και τις νέες.

Είμαστε εδώ για να ενισχύσουμε τα τοπικά σωματεία και τον ερασιτεχνικό αθλητισμό που κρατιέται ζωντανός από την όρεξη των νέων της περιοχής. 

Για να ανοίξουμε χώρο, με τη δημιουργία υποδομών για την καλλιτεχνική έκφραση και την στήριξη της πολιτιστικής δημιουργίας. Για να γίνει κτήμα κάθε νέου και νέας, ντόπιου ή επισκέπτη, η ιστορία και η παράδοση ενός τόπου που μεγαλούργησε η προσφυγιά. Για να μείνει ζωντανή η μνήμη και η κληρονομιά του τόπου μας.

Για να δώσουμε τη δυνατότητα στους νέους και τις νέες να ζήσουν και να δημιουργήσουν εδώ.Να τελειώνουμε με την εργασιακή εκμετάλλευση και τις 2μηνες και 5μηνες συμβάσεις των 300 ευρώ στο Δήμο. Να γίνει ο δήμος πρωτοπόρος στην ενίσχυση συνεταιριστικών εγχειρημάτων, για να αξιοποιηθούν οι γνώσεις και η όρεξη για δουλειά. Να στηρίξει την προσπάθεια κάθε νέου που θέλει να φτιάξει μια συνεταιριστική επιχείρηση, ενημερώνοντας για τις δυνατότητες που υπάρχουν και βοηθώντας μέσα από τη νομική υπηρεσία του δήμου να ξεπεραστεί η δαιδαλώδης γραφειοκρατία. 

Για να συμμετέχει η νεολαία στη λήψη των αποφάσεων που την αφορούν στο δήμο. Με θεσμοθετημένες συνελεύσεις νέων – παρουσία του δημάρχου - σε κάθε τοπική κοινότητα του δήμου, με ενεργό ρόλο στα μαθητικά συμβούλια που σήμερα υπάρχου μόνο στα χαρτιά.

Για να είναι οι νέοι και οι νέες μαζί με το δήμο όταν θα χρειαστεί η σύγκρουση με το κράτος για να μη μείνει κανένας συμπολίτης μας δίχως στέγη, κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα ή νερό. Όταν θα χρειαστεί να διεκδικήσει στην πράξη ο δήμος – και όχι σε σικέ συναντήσεις σε γραφεία υπουργών – την αναβάθμιση των σχολικών υποδομών της περιοχής.

Έχουμε ακόμα πολλά να σκεφτούμε και άλλα τόσα για να δουλέψουμε. Το θέμα είναι, να μην ψάχνεις για ειδικούς και για σωτήρες. Αυτοί, στις 25 τελειώνουν. Το θέμα είναι να αρχίσουμε να δουλεύουμε ξανά για τον τόπο μας και την ίδια μας τη ζωή, μαζί από την επόμενη μέρα, σε έναν Ωρωπό διαφορετικό, σε μια Αττική της ελπίδας σε μια Ελλάδα της δημιουργίας.


Δημήτρης Καραμάνης
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Ωρωπού




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου