Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Κατεπείγοντα μέτρα για την τόνωση της αγοράς ζητά η ΕΣΕΕ

Κατεπείγοντα μέτρα άμεσου αποτελέσματος τόνωσης της αγοράς ζητάει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου από την κυβέρνηση και την τρόικα.

Η ΕΣΕΕ εκτιμώντας ότι το 2011 θα είναι το έτος της πιο βαθιάς ύφεσης, επισημαίνει ότι για να διασωθεί η ελληνική εμπορική δραστηριότητα απαιτείται άμεσα ο στρατηγικός σχεδιασμός μίας εθνικής πολιτικής για την ανάκαμψη του εμπορίου.

Στην κατεύθυνση αυτή, η ΕΣΕΕ καλεί την κυβέρνηση και την τρόικα να λάβουν υπ' όψιν τους τη μέχρι σήμερα αναποτελεσματικότητα απόδοσης των μέτρων και να επαναδιαπραγματευτούν από κοινού αλλαγές και διορθώσεις.

«Η Τρόικα μπορεί να έρχεται με απαιτήσεις για νέα μέτρα, όμως τα μέχρι σήμερα μέτρα, όπως τελικά αποδεικνύεται στην πράξη, δεν επιδρούν θετικά στην ελληνική οικονομία ούτε η ελληνική οικονομία αντιδρά θετικά στο πρόγραμμα σύγκλισης» επισημαίνει η ΕΣΕΕ.

Ειδικότερα, η ΕΣΕΕ, με την ευκαιρία της επίσκεψης της Τρόικας στην Αθήνα, απέστειλε στα μέλη της επικαιροποιημένο υπόμνημα, το οποίο κοινοποιήθηκε στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, καθώς και στα Υπουργεία Οικονομικών, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της, στο σχετικό υπόμνημα επισημάνθηκαν 12 βασικά σημεία, τα οποία συγκλίνουν στην ανάδειξη της αποδιάρθρωσης της αγοράς και σε προτάσεις βελτίωσής της, αφού το 2011 προβλέπεται να είναι το έτος της πιο βαθιάς ύφεσης.

Η ΕΣΕΕ επισημαίνει στην ανακοίνωσή της ότι «η αυλαία των αυτοδιοικητικών εκλογών έπεσε. Παρ' όλα αυτά και πέραν των οποιωνδήποτε αξιολογήσεων για το αποτέλεσμα, τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, στην οποία επικεντρώθηκε η προεκλογική εκστρατεία, συνεχίζουν να υφίστανται και να διογκώνονται καθημερινά».

Προσθέτει δε, ότι «η κυβέρνηση, όπως δήλωσε χθες βράδυ ο ίδιος ο πρωθυπουργός, έχει πλέον την άνεση να προγραμματίσει και τη δύναμη να υλοποιήσει το έργο της με ορίζοντα τριετίας. Τη διαπίστωση αυτή πρέπει να ακολουθήσουν κατεπείγοντα μέτρα άμεσου αποτελέσματος τόνωσης της αγοράς. Το θέμα πρέπει να αναδειχθεί από την Κυβέρνηση προς την Τρόικα, η οποία με την σειρά της πρέπει να συμφωνήσει σε αυτήν την προτεραιότητα πρώτης γραμμής».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου