Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Η «απελευθέρωση» του γονιδιώματος του κακαόδεντρου θα σώσει τη βιομηχανία σοκολάτας από την κατάρρευση

Η σοκολάτα μπορεί σε λίγα χρόνια να καταστεί πανάκριβη για τον μέσο καταναλωτή λόγω της συνεχιζόμενης μείωσης της παραγωγής στην Αφρική, των νέων ασθενειών από τις οποίες προσβάλλονται τα κακαόδεντρα και της μη αναπλήρωσης των γερασμένων δένδρων.
Σύμφωνα με τον ερευνητή Χάουαρντ Γιάνα-Σαπίρο, μέσα στα επόμενα πενήντα χρόνια η ζήτηση θα ξεπεράσει την προσφορά εάν δεν υπάρξει "επιστημονική παρέμβαση" στα κακαόδεντρα, ενώ όταν το γονιδίωμα αυτό του κακάο γίνει διαθέσιμο σε όλους, θα έχουμε μια πιο υγιεινή και πιο νόστιμη σοκολάτα.


"Στα τέλη του 2007 έγινε προφανές για μένα ότι δεν θα είχαμε συνεχή παροχή κακάο στο μέλλον εάν δεν είχαμε παρέμβει σε μεγάλη κλίμακα για την εξασφάλιση της αλυσίδας ανεφοδιασμού".

"Η Ακτή του Ελεφαντοστού είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός κακάο στον κόσμο. Η εταιρεία Mars για την οποία εργάζομαι αγοράζει εδώ και εξήντα χρόνια κακάο από εκεί. Όταν αρχίσαμε να καταλαβαίνουμε τις περιβαλλοντικές συνέπειες, την πρόοδο της παραγωγής, τις κοινωνικοπολιτισμικές και οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή, κατάλαβα ότι θα ακολουθούσε μία στιγμή κρίσης", πρόσθεσε.

"Το θέμα είναι η απόδοση των διαφόρων στελεχών του δέντρου Theobroma cacao, η οποία κατά μέσο όρο παράγει σήμερα 400 χιλιογραμμάρια ανά εκτάριο γης. Αυτό που χρειάζεται είναι να παράγουμε περισσότερο κακάο από λιγότερα δέντρα σε λιγότερη γη", σημείωσε.

Οι γενετικοί κώδικες του ρυζιού και του σιταριού έχουν αποκωδικοποιηθεί, με σκοπό τη βελτίωση των αποδόσεων ή των θρεπτικών ιδιοτήτων. Οι εν λόγω καλλιέργειες αφορούν κυρίως μεγάλες, βιομηχανικές μονάδες, σε αντίθεση με το κακάο με το οποίο καλλιεργείται ως επί το πλείστον σε μικρές γεωργικές εκτάσεις από μεμονωμένους αγρότες και πωλείται σε μια λιγότερο συγκεντρωτική αγορά.

Παρά την αλματώδη αύξηση της αξίας του κακάου, δεν αμείβονται ωστόσο με περισσότερα χρήματα οι φτωχοί μικροκαλλιεργητές της Αφρικής, οι οποίοι αποτελούν το 95% του συνόλου των καλλιεργητών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου