Υπό ασφυκτική πίεση να ζητήσει υπαγωγή σε μηχανισμό βοήθειας είναι η Ιρλανδία, καθώς και η Κομισιόν και η Πορτογαλία και η Ισπανία, ύστερα από τη Γερμανία, δείχνουν τώρα τον ίδιο δρόμο στο Δουβλίνο. Η Ιρλανδία έχει παραδεχτεί ότι συζητά για τα προβλήματά της με ευρωπαίους αξιωματούχος ωστόσο αρνείται ότι ζήτησε βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι χώρες της ζώνης του ευρώ είναι έτοιμες να ενεργήσουν «το συντομότερο δυνατόν» στην περίπτωση αιτήματος για οικονομική βοήθεια από την Ιρλανδία, αίτημα που προς το παρόν παραμένει στη «θεωρία», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωζώνης, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Η κατάσταση στην Ιρλανδία προκαλεί «εντάσεις» και ανησυχίες για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα «στο σύνολο της ευρωζώνης», ανακοίνωσε νωρίτερα η Κομισιόν, διά στόματος Αμαντέου Αλταφάζ, εκπροσώπου της Επιτροπής για οικονομικά θέματα.
«Είναι σαφές ότι υπάρχουν εντάσεις στις αγορές ομολόγων, είναι σαφές ότι η κατάσταση είναι σοβαρή σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά της Ιρλανδίας», πρόσθεσε ο Αλταφάζ, ο οποίος, λίγο αργότερα έσπευσε να διευκρινίσει ότι... «είναι υπερβολικό να πει κανείς ότι υφίστανται πιέσεις για να οδηγηθεί η Ιρλανδία προς την κατεύθυνση κάποιου μηχανισμού».
Ο Αλταφάζ παραδέχτηκε ότι η Κομισιόν βρίσκεται σε στενή επαφή με τις ιρλανδικές αρχές και με μέλη του Eurogroup, «πράγμα φυσιολογικό αν ληφθεί υπόψη η ένταση στις αγορές».
Την ίδια ώρα, και ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών Φερνάντο Τεξέιρα ντος Σάντος, ζητά από το Δουβλίνο να λάβει υπόψη του τα άλλα κράτη μέλη της ευρωζώνης-έμμεση πλην σαφής έκκληση προς την ιρλανδική κυβέρνηση να αποδεχτεί την ένταξη της χώρας στο μηχανισμό οικονομικής στήριξης.
Ο ίδιος, μιλώντας στην υπηρεσία Dow Jones Newswires, αναφέρθηκε και στην πιθανότητα «μετάδοσης» στην Πορτογαλία των υψηλών επιτοκίων που είναι αναγκασμένη να καταβάλει η Ιρλανδία.
«Δεν θέλω να κάνω μάθημα στην ιρλανδική κυβέρνηση αλλά θα ήθελα να πιστεύω ότι θα λάβει την πλέον δόκιμη απόφαση τόσο για την Ιρλανδία όσο και για το ευρώ.Θέλω να πιστεύω ότι θα λάβει τη σωστή απόφαση».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου