Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Οι εργασιακές συμβάσεις στό επίκεντρο των συζητήσεων

Οι εργασιακές σχέσεις αναμένεται να τεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων που θα πραγματοποιηθούν αύριο και την Τετάρτη στη συνάντηση των ελεγκτών της τρόικα με την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Λούκα Κατσέλη και τον αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Κουτρουμάνη.

Κατά τη συνάντηση του Οκτωβρίου, οι επιθεωρητές της τρόικα, ζήτησαν την εξοικονόμηση 1,5 με 2 δισ. ευρώ στο χώρο της Υγείας και τα Ασφαλιστικά. Οι εξελίξεις στο θέμα αυτό βρίσκονται «εντός προγράμματος» και το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι από την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, την καθιέρωση ενιαίου πακέτου παροχών για όλα τα Ταμεία, την μηχανοργάνωση των υπηρεσιών των Ταμείων που αφορούν την Υγεία μπορούν να εξοικονομηθούν πάνω από 1,5 δισ. ευρώ.

Το θέμα στο οποίο οι εκπρόσωποι της τρόικα αναμένεται να κρατήσουν «σκληρή στάση», είναι το ζήτημα των συλλογικών συμβάσεων και ειδικότερα η σχέση των επιχειρησιακών συμβάσεων των εργαζομένων με τις κλαδικές και την ΕΣΣΕ. Το μνημόνιο, δίνει τη δυνατότητα απόκλισης από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και το μεγάλο «αγκάθι» είναι η δυνατότητα υπογραφής Επιχειρησιακών Συμβάσεων με αμοιβές κατώτερες από τις κλαδικές συμβάσεις και την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Το υπουργείο Εργασίας κατά το παρελθόν εξέφρασε τους φόβους του για τους κινδύνους που εγκυμονεί μια τέτοια ρύθμιση, όμως σε παλαιότερες δηλώσεις της η κ. Κατσέλη δεν έχει αποκλείσει την εφαρμογή της σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως είναι εκείνες των επιχειρήσεων που βρίσκονται σε κίνδυνο. Η υπουργός Εργασίας έχει επανειλημμένα ταχθεί υπέρ των κλαδικών συμβάσεων και της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι η αγορά έχει ανάγκη από ευελιξία. Σε σημερινές δηλώσεις της, η κ. Κατσέλη δήλωσε ότι τον τελευταίο μήνα το υπουργείο Εργασίας βρίσκεται σε «συνεχή διαβούλευση τόσο με τους κοινωνικούς εταίρους όσο και με την τρόικα ώστε να προστατευτούν τα εργασιακά δικαιώματα, να προστατευτούν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, αλλά να δοθεί ιδιαίτερα σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, μεγαλύτερη ευελιξία στις επιχειρήσεις»
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου