Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Εγκαινιάστηκε η έκθεση για τους ρωμιούς αρχιτέκτονες στην Κωνσταντινούπολη


Έκθεση υπό τον τίτλο: «Οι Ρωμιοί αρχιτέκτονες στη διαδικασία εκδυτικισμού της Κωνσταντινούπολης», φιλοξενείται από τις 22 Νοεμβρίου στο πανεπιστήμιο Καλών Τεχνών Μιμάρ Σινάν της Κωνσταντινούπολης. Aπό τις 3 Δεκεμβρίου θα μεταφερθεί στο Σισμανόγλειο Μέγαρο του Ελληνικού Προξενείου στην Πόλη.


Όπως ανακοινώθηκε, η διοργάνωση της έκθεσης εντάσσεται στις δράσεις του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Κωνσταντινούπολη (Istanbul) 2010 και πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Αποφοίτων «Ζωγράφειου» Λυκείου. Να σημειωθεί ότι οι ρωμιοί αρχιτέκτονες του 19ου και 20ου αιώνα ήταν εκείνοι οι οποίοι σε ένα μεγάλο βαθμό σήκωσαν το βάρος της «δυτικοποίησης» της Κωνσταντινούπολης. Έτσι πολλά και σημαντικά κτίρια, τόσο ιδιωτικά όσο και δημόσια, αποτελούν έργο ρωμιών αρχιτεκτόνων κι έχουν αφήσει ανεξίτηλη τη σφραγίδα τους στην Πόλη.

Στις αρχές του 2011 η έκθεση θα μεταφερθεί στη Θεσσαλονίκη με πρωτοβουλία του τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του ΤΕΕ (ΤΕΕ/ΤΚΜ) και σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας και του Συνδέσμου Αποφοίτων «Ζωγράφειου».

Στα εγκαίνια της Έκθεσης χαιρετισμό απηύθυνε –μεταξύ άλλων - ο Οικουμενικός Πατριάρχης κκ Βαρθολομαίος.

Στην τελετή παραβρέθηκε και ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ Τάσος Κονακλίδης, ο οποίος είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τους διοργανωτές της έκθεσης όλα τα ζητήματα που αφορούν στη μεταφορά της στη Θεσσαλονίκη στις αρχές του επόμενου έτους και γενικότερα θέματα συνεργασίας.

Ο κ. Κονακλίδης προσκάλεσε τον κκ. Βαρθολομαίο να επισκεφτεί το ΤΕΕ/ΤΚΜ την επόμενη φορά που θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αποδέχθηκε την πρόσκληση και, με τη σειρά του, κάλεσε τον κ. Κονακλίδη να παρακολουθήσει τη Θεία Λειτουργία που θα τελέσει τον Δεκαπενταύγουστο στο ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου