Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Δημοκρατική Αριστερά:" Να διαμορφωθεί εναλλακτική λύση για την έξοδο από την κρίση "


Η Δημοκρατική Αριστερά θα αγωνιστεί «για την ανάπτυξη ενός πραγματικού και παραγωγικού διαλόγου με στόχο τη διαμόρφωση της εναλλακτικης λύσης για την έξοδο από την κρίση», αναφέρεται στην απόφαση της Πανελλαδικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος που συνεδρίασε στις 27 και 28 Νοεμβρίου και δόθηκε την Τετάρτη στη δημοσιότητα.

Στην απόφαση επισημαίνεται ότι «η απεμπλοκή της Ελλάδας από το μηχανισμό της τριμερούς χρηματοδότησης, όσο κι αν αποτελεί δίκαιο αίτημα της κοινωνίας -και είναι δίκαιο- προϋποθέτει μια εναλλακτική πρόταση διεξόδου από την κρίση και αυτή, στη συνέχεια, προϋποθέτει την ύπαρξη συσχετισμών και ευρωπαϊκού χαρακτήρα, οι οποίοι δεν υπάρχουν και πρέπει να διαμορφωθούν».

Η ελληνική κοινωνία, προστίθεται στην απόφαση, δεν συσπειρώνεται ούτε στη δικαίωση της κυβερνητικής πολιτικής και των απαιτήσεων των δανειστών της χώρας, ούτε στη δικαίωση των ενόχων της δημοσιονομικής κατάρρευσης. Οι ευθύνες των κομμάτων του πελατειακού κράτους είναι τεράστιες και δεν διαγράφονται με επικοινωνιακά μέσα, σημειώνεται στην απόφαση και προστίθεται ότι οι πολιτικές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που μας έφεραν στο χείλος της χρεοκοπίας, δεν πρέπει απλώς να εγκαταλειφθούν, πρέπει να ανατραπούν.

Σύμφωνα με τη Δημοκρατική Αριστερά το ξεπέρασμα της κρίσης κρίνεται σε τρία μέτωπα:

-στην αποφυγή της χρεοκοπίας του δημοσίου και της κατάρρευσης της οικονομίας, που θα την πληρώσουν δραματικά όλοι οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι νέοι.

-στην ανατροπή της άδικης κατανομής των βαρών σε βάρος των αδύνατων στρωμάτων, με την αύξηση των δημοσίων εσόδων μέσα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας και όχι μέσα από νέους έμμεσους φόρους, καθώς και με την καταπολέμηση της ακρίβειας.

-στην υλοποίηση μιας αναπτυξιακής πορείας έξω από το πελατειακό σύστημα, υπέρ των πολιτών, μιας ανάπτυξης οικολογικής για τη βελτίωση της ζωής τους, με πλήρη σεβασμό στο περιβάλλον, με ουσιαστική παρέμβαση στο κράτος, στην Αυτοδιοίκηση με αποκέντρωση και στους θεσμούς, αλλά και στην οικονομία με στόχο την προώθηση δομικών μεταρρυθμίσεων, με δυναμική συμμετοχή στο ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Η Δημοκρατική Αριστερά εκφράζει τη θέλησή της να συζητήσει χωρίς όρους και σκοπιμότητες με τις οργανωμένες δυνάμεις της κοινωνίας, τις πρωτοβουλίες πολιτών, τις αυτοδιοικητικές κινήσεις που ξεπήδησαν, επιστήμονες που θέλουν να προσφέρουν τις γνώσεις τους, τους πολίτες που αγωνιούν και αναζητούν διέξοδο ευθύνης, ενώ τονίζεται η ανάγκη για συστηματική συνεργασία και διάλογο με τους Οικολόγους - Πράσινους. Στο πλαίσιο αυτό, η Δημοκρατική Αριστερά προτείνει τη δημιουργία ενός μόνιμου φόρουμ διαλόγου για την αναζήτηση προγραμματικών συμπτώσεων και θεμάτων στα οποία μπορούν να αναπτυχθούν κοινές δράσεις.

Η Πανελλαδική Πολιτική Επιτροπή αποφάσισε τη διεξαγωγή του πρώτου συνεδρίου του κόμματος στις αρχές Απριλίου «με ανοιχτές, σύγχρονες διαδικασίες μπροστά στην κοινωνία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου