Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Ένα ταξίδι στην αρχαιότητα


Ένα ταξίδι στον χρόνο με θέμα την καθημερινή ζωή στον αρχαίο αγροτικό δήμο Μυρρινούντα, μας μετέφερε η διάλεξη της επίτιμης διευθύντριας αρχαιοτήτων, Όλγας Κακαβογιάννη, που οργανώθηκε από την «Εταιρεία των Φίλων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου».

Ο Μυρρινούς υπήρξε ένας από τους πιο ισχυρούς οικονομικά δήμους της Αττικής. Στο εύφορο έδαφός του ευδοκιμούσαν μυρτιές (μυρρίνες) από τις οποίες πήρε το όνομά του. Βρισκόταν νοτιοανατολικά της κατοικημένης περιοχής του Μαρκόπουλου, στη θέση Μερέντα, ονομασία που αποτελεί παραφθορά της αρχαίας.

Η περιήγηση ξεκίνησε με τα πρώτα χρόνια των μεγάλων έργων της νοτιοανατολικής Αττικής (αεροδρόμιο, Αττική Οδός, λεωφόροι, ολυμπιακά έργα), τα οποία έφεραν ελπίδες για σημαντικές αρχαιολογικές ανακαλύψεις, αλλά και φόβους, τόσο για την ανταπόκριση του επιστημονικού κόσμου στις δύσκολες απαιτήσεις που θα ανέκυπταν, όσο και για την ασφάλεια των ευρημάτων.

Ωστόσο, ο τελικός απολογισμός έδειξε ότι οι ανησυχίες μάλλον ξεπεράστηκαν. Τα ευρήματα ήταν τόσο πολλά και σημαντικά, που η φράση «ουδέν κακόν αμιγές καλού» δίνει το στίγμα. Παρόλα αυτά, κάποια προβλήματα παραμένουν άλυτα. Σύμφωνα με την επίτιμη διευθύντρια αρχαιοτήτων, η αρχαιολογική υπηρεσία δεν κατάφερε όλα αυτά τα χρόνια να αξιοποιήσει τις πολλές ευκαιρίες που παρουσιάστηκαν.

Κοινοτικές χρηματοδοτήσεις και νομοθεσίες, που δεν αξιοποιήθηκαν, είχαν ως αποτέλεσμα τα ευρήματα όχι μόνο να μην αναδεικνύονται, αλλά και να αγνοούνται παντελώς από τον κόσμο, που θα μπορούσε να μάθει πολλά για τον καθημερινό τρόπο ζωής στις αγροικίες των δήμων, την ευσέβεια του απλού κόσμου ως προς τις λαϊκές λατρείες και την ανθρώπινη διάσταση των ταφικών εθίμων.

Ωστόσο, τίποτα δεν έχει χαθεί. Αρκεί να υπάρξει βούληση. Σύμφωνα με την κ. Κακαβογιάννη «ο αρχαιολογικός χώρος μέσα στο Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο, το οποίο διαχειρίζονται τα Ολυμπιακά Ακίνητα, είναι ένα ωραίο φυσικό πάρκο χωρίς νεότερα κτίσματα όπου, εκτός από τη φυσική χλωρίδα, διατηρούνται πολλές από τις παραδοσιακές καλλιέργειες και είναι πανέμορφο όλες τις εποχές του έτους. Με τη συντήρηση και ανάδειξη των αρχαίων μνημείων, ο τόπος αυτός μπορεί να αναδειχθεί σε έναν ελκυστικό αρχαιολογικό χώρο, που η περιήγηση σε αυτόν να παρέχει παιδεία και αναψυχή».

Όσο για τη στέγαση του μουσείου -που δεν υπάρχει- η επίτιμη πρόεδρος έχει και γι αυτό πρόταση: Να στεγασθεί στο κτήριο Εξυπηρέτησης Κοινού, στην είσοδο του Ολυμπιακού Ιππικού Κέντρου, μετά τις απαραίτητες μετατροπές και βελτιώσεις. Αν συνεργαστούν το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, το Πανεπιστήμιο Αθηνών και η Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ, αν η προσπάθεια υποστηριχθεί από την Περιφέρεια Αττικής, τους γειτονικούς δήμους, ακόμη και την Ιππική Ομοσπονδία και αναζητηθούν χορηγοί από τους ντόπιους οικονομικούς παράγοντες, τότε το «αττικό πάρκο» μπορεί να γίνει πραγματικότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου