Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010
Ποιός είναι και πως λειτουργεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθεροποίησης
Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθεροποίησης είναι ένα σύστημα που καλείται να προστατεύει τα μέλη της ευρωζώνης όταν βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης.
Η συγκρότησή του αποφασίσθηκε από τους οικονομικούς υπουργούς της ευρωζώνης και αναμένεται να ενεργοποιηθεί στα μέσα του 2013.
Για την καλύτερη κατανόηση του μηχανισμού, ακολουθούν ορισμένες ερωταπαντήσεις:
ΓΙΑΤΙ; Η οικονομική κρίση της Ελλάδας - εξαιτίας της υπέρβασης όλων των δεικτών που όριζε η συνθήκη του Μάαστριχτ - που επιδεινώθηκε από το υψηλό κόστος δανεισμού (το οποίο ανέβαινε ραγδαία και χωρίς ορατή «οροφή») οδήγησε την ΕΕ στη διαμόρφωση ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης. Αυτόν το μηχανισμό ενεργοποίησε τις προάλλες η ΕΕ για τη συνδρομή, επίσης, της Ιρλανδίας - όπου η άνθιση του τραπεζικού τομέα οδήγησε σε υπερδανεισμό και σε κατάρρευση της εθνικής οικονομίας - τροποποιώντας κάπως την αρχική του μορφή.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ; Ο ευρωπαϊκός μηχανισμός σταθεροποίησης (ΕSM) αποτελεί τη μετεξέλιξη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας, ο οποίος δημιουργήθηκε για να προσφέρει ενέσεις χρηματοδότησης σε χώρες - μέλη της ευρωζώνης που πλήττονται οικονομικά, μετά από συμφωνία που περιλαμβάνει συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις. Με άλλα λόγια αποτελεί ένα υποθετικό «δίχτυ ασφαλείας», που προστατεύει μια χώρα - μέλος της ευρωζώνης από μια πιθανότατη κατάρρευση.
ΠΟΣΑ; Το ποσόν δεν έχει καθοριστεί, αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν πως αναμφίβολα το κονδύλι θα είναι μεγαλύτερο από το ποσόν των 440 δισ. ευρω που προέβλεπε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας. Το ποσόν αυτό θα αναζητηθεί στη χρηματοπιστωτική αγορά με την εγγύηση των κυβερνήσεων της ευρωζώνης.
ΠΟΤΕ; Από 1ης Ιουλίου 2013 αναφέρεται ότι θα είναι επιχειρησιακά έτοιμος ο εν λόγω μηχανισμός, ενώ προβλέπεται ότι θα γίνει επαναξιολόγηση του συστήματος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το 2016.
ΠΟΙΟΣ; Στο μηχανισμό προβλέπεται να εμπλακεί και ο ιδιωτικός τομέας, πλην όμως η συμμετοχή του θα ποικίλλει ανά περίπτωση και σύμφωνα με τις σχετικές πολιτικές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Κατά ορισμένες προτάσεις, οι ιδιώτες επενδυτές μπορεί να κληθούν σε μιαν αναστολή της αποπληρωμής του χρέους, ή σε καθυστέρηση στην καταβολή των δόσεων των τόκων ή τέλος σε απομειώσεις της αξίας είτε του τόκου, είτε του αρχικού κεφαλαίου που τους χρωστά το δημόσιο.
ΠΩΣ; Ο μηχανισμός θα θεσμοθετηθεί μέσω της αναθεώρησης της συνθήκης της Λισαβώνας. Η σχετική συζήτηση αναμένεται να ξεκινήσει στη σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου