Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Ζητούμενο η ψυχολογία


Η τελευταία έρευνα οικονομικής συγκυρίας, που δημοσιοποίησε το Iδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, πέραν των επιμέρους εξελίξεων επιβεβαίωσε ότι στην οικονομία κυριαρχεί η αρνητική ψυχολογία. Το φαινόμενο αυτό είναι διάχυτο και στην αγορά, αφού για πρώτη φορά εδώ και αρκετά χρόνια οι Eλληνες πολίτες οδεύουν προς τις εορτές των Χριστουγέννων «κουμπωμένοι» και προβληματισμένοι από την αβεβαιότητα του οικονομικού περιβάλλοντος.

Είναιν σαφές ότι η ανατροπή των δεδομένων που δημιουργεί στη χώρα η εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης δεν μπορεί εύκολα να απορροφηθεί σε κοινωνικό επίπεδο. Η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος και, ακόμη χειρότερα, η αύξηση της ανεργίας αποτελούν αντικειμενικούς λόγους, που προκαλούν ταμειακές δυσχέρειες και αβεβαιότητα για το μέλλον.

Oμως πέραν αυτού, είναι προφανές ότι η ελληνική κοινωνία δυσκολεύεται να αντιδράσει στο «σοκ» που προκαλεί το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και μέσω του οποίου περιορίζονται τα εισοδήματα, προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα και να ελεγχθεί το υπέρογκο δημόσιο χρέος. Δυσκολεύεται να αποδεχθεί ότι η περίοδος της αλόγιστης κατανάλωσης και του υψηλού βιοτικού επιπέδου… που στηριζόταν στην αύξηση του δημόσιου χρέους έχει περάσει ανεπιστρεπτί.

Δεν υπάρχει ουδεμία αμφιβολία ότι η ελληνική οικονομία με την εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης θα ισορροπήσει σε χαμηλότερο επίπεδο τιμών - μισθών - εισοδημάτων. Η χώρα δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει, αλλά οι Eλληνες πολίτες πρέπει να καταλάβουμε ότι είμαστε υποχρεωμένοι να ζήσουμε με πιο ορθολογικό τρόπο. Η αποδοχή της «νέας πραγματικότητας» αποτελεί το πρώτο βήμα για τη βελτίωση του κλίματος. Το κρισιμότερο ζήτημα στη διαχείριση της κρίσης είναι η διαχείριση της ψυχολογίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου