Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Διχασμένη η ευρωζώνη για έκδοση ευρωομολόγου


Μια ακόμη διάσταση απόψεων μεταξύ των Eυρωπαίων ηγετών «είδε» το φως της δημοσιότητας και αφορά τόσο την έκδοση ευρωομόλογου όσο και την ενίσχυση των κεφαλαίων του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης.


Από την πλευρά αυτών που τάσσονται υπέρ είναι ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο υπ. Οικονομικών της Ιταλίας Τζούλιο Τρεμόντι, ενώ στην ακριβώς αντίθετη η… συνήθης ύποπτη Γερμανία.

Οι κ. Γιούνκερ και Τρεμόντι σε κοινό τους άρθρο στους «Financial Times» τάχθηκαν υπέρ της δημιουργίας ενός Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (European Debt Agency), ο οποίος θα έχει τη δυνατότητα να προχωρά σε έκδοση ευρωομολόγων (τα οποία θα φέρουν την ονομασία «E-bonds»), με τη συνολική αξία αυτών των εκδόσεων να μπορεί να φθάσει έως και το 40% του συνολικού ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Eνωσης.

Σύμφωνα με τους δύο κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους, το εν λόγω σχέδιο αποτελεί μία ισχυρή και συστηματική απάντηση στην τρέχουσα κρίση χρέους της Ε.Ε., για να «σταλεί ένα σαφές μήνυμα στις διεθνείς αγορές και στους Ευρωπαίους πολίτες για την πολιτική μας δέσμευση στην Οικονομική και Νομισματική Eνωση».

Oμως η ισχυρότερη αντίσταση κατέφθασε από το Βερολίνο μέσω δηλώσεων τόσο της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ, όσο και του υπ. Οικονομικών της χώρας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο κ. Σόιμπλε σε δηλώσεις τους στους «F.T.» υποστήριξε ότι «η έκδοση κοινά εγγυημένων ευρωομολόγων απαιτεί θεμελιώδεις αλλαγές στις Ευρωπαϊκές Συνθήκες, ενώ πρόσθεσε ότι «εφόσον η αρμοδιότητα για τη δημοσιονομική πολιτική εναπόκειται σε κάθε χώρα της Ε.Ε., θα πρέπει να διασφαλίζεται ότι υπάρχουν τα κίνητρα και οι κυρώσεις των αγορών ώστε οι κυβερνήσεις να αποφεύγουν την επανάληψη του εύκολου δανεισμού των προηγούμενων ετών, ο οποίος οδήγησε στην κρίση χρέους».

Από την πλευρά της η κ. Μέρκελ απέρριψε κατηγορηματικά οποιαδήποτε περίπτωση έκδοσης ευρωομόλογου, τονίζοντας ότι «οι συνθήκες της Ε.Ε. δεν επιτρέπουν την έκδοσή του, ούτε ενιαία επιτόκια». Αναφερόμενη στο ενδεχόμενο ενίσχυσης του έκτακτου μηχανισμού στήριξης υποστήριξε χαρακτηριστικά ότι «προς το παρόν δεν υπάρχει αναγκαιότητα να διευρυνθεί η “ομπρέλα διάσωσης” του ευρώ».

Ως ελκυστική χαρακτήρισε την ιδέα έκδοσης ευρωομόλογου ο Ευρωπαίος επίτροπος για τις Νομισματικές Yποθέσεις Ολι Ρεν. Προσέθεσε, όμως, ότι τον Μάιο οι χώρες της ευρωζώνης προτίμησαν να δημιουργήσουν τον μηχανισμό στήριξης και απέρριψαν την ιδέα των ευρωομολόγων. «Το ευρωομόλογο είναι μία παλιά ιδέα και έχει συζητηθεί αρκετά εδώ και μία 10ετία. Σε θεωρητικό επίπεδο βρίσκω την ιδέα ελκυστική. Ωστόσο, αν θυμάμαι καλά, η Κομισιόν έκανε τον Μάιο πρόταση για έναν κοινό εργαλείο χρηματοοικονομικής σταθερότητας που βασιζόταν σε δάνεια με την εγγύηση των κρατών - μελών. Σε αυτό συμφωνήσαμε τότε. Πάντα, όμως, εξετάζουμε πολύ προσεκτικά όλες τις προτάσεις από τα κράτη - μέλη».

Αντίθετος στην όλη ιδέα εμφανίστηκε ο υπ. Οικονομικών της Αυστρίας –παραδοσιακός σύμμαχος των Γερμανών στην Ε.Ε. –Γιόσεφ Προυλ, τονίζοντας σε δηλώσεις του ότι «έχουμε, ήδη, δημιουργήσει έναν μηχανισμό στήριξης ο οποίος λειτουργεί. Είμαι απόλυτα αντίθετος με την ιδέα της δημιουργίας ενός ευρωομόλογου. Δεν μπορούμε, τελικά, εμείς ως Αυστρία, που έχουμε μία αξιοπρεπή οικονομία, να καταλήγουμε να πληρώνουμε τα λάθη των άλλων».

Από την πλευρά της η υπ. Οικονομικών της Ισπανίας, Ελένα Σαλγάδο, αναφερόμενη πάντα στο θέμα του ευρωομόλογου, υποστήριξε ότι «όλες οι πιθανότητες θα εξετασθούν. Είναι, όμως, κάτι το οποίο για να δημιουργηθεί θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή των υφιστάμενων συνθηκών. Κάτι τέτοιο χρειάζεται χρόνο. Δεν μπορεί να συμβεί από τη μία στιγμή στην άλλη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου