Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

«Eφυγε» μία μεγάλη φίλη της Ελλάδας


Mια μεγάλη φίλη έχασε η χώρα μας, την ελληνίστρια και ακαδημαϊκό Ζακλίν ντε Ρομιγύ. Η υπέρμαχος και «πρέσβειρα» της κλασσικής ελληνικής παιδείας σε όλο τον κόσμο έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 97 χρόνων στο νοσοκομείο Ambroise-Pare de Boulogne-Billancourt σε προάστιο του Παρισιού. Oπως δήλωσε ο φίλος και εκδότης της Μπερνάρ ντε Φαλουά:


«Ήταν άρρωστη από καιρό, παρ'Α όλα αυτά, είναι ένα πολύ μεγάλο σοκ». Παρά την ηλικία της και την εξασθένιση της όρασής της δεν σταμάτησε να εργάζεται, αφήνοντας ένα μεγάλο έργο που περιέχει μεταφράσεις των Ελλήνων κλασικών στα γαλλικά, δημοσιεύσεις και πλήθος μελετών για την αρχαία ελληνική γραμματεία και ιστορία. Oπως έλεγε η ίδια, στην Αρχαία Αθήνα «ξεκίνησαν όλα»: η φιλοσοφία, η ιστορία, η τραγωδία, η κωμωδία, οι σοφιστές. Για τη ζωή της έλεγε πως το μεγαλύτερο μέρος της το πέρασε υπό την «επιρροή των Ελλήνων συγγραφέων». Και μέλημά της ήταν να μιλήσει για το ότι πάντοτε αντλούσε από αυτούς «εκείνη τη δύναμη και το φως, εκείνη την πίστη και την ελπίδα»

Γεννήθηκε στη Σαρτρ στις 26 Μαρτίου 1913. Ο πατέρας της έχασε τη ζωή του στα χαρακώματα του Α'Α Παγκόσμιου Πολέμου. Τη φροντίδα της ανέλαβε η μητέρα της που υπήρξε μυθιστοριογράφος. Σπούδασε Λατινικά και Αρχαία Ελληνικά στο Lycee Moliere. Το 1933 γίνεται η πρώτη γυναίκα υποψήφια στις γενικές εξετάσεις για αριστούχους της Γαλλίας. Υπήρξε η πρώτη γυναίκα καθηγήτρια στο Collège de France, (1973-1984). Αλλά και η πρώτη γυναίκα μέλος της Académie des inscriptions et belles-lettres (1975), στην οποία και προήδρευσε κατά το έτος 1987.

Δίδαξε ως καθηγήτρια της αρχαίας ελληνικής γραμματείας στα πανεπιστήμια της Λιλ (1949-1957) και της Σορβόνης (1957-1973).

Υπήρξε μέλος της Ακαδημίας της Δανίας, της Βρετανικής Ακαδημίας, των ακαδημιών της Βιέννης, των Αθηνών, της Νάπολης, του Τορίνο, των Κάτω Χωρών κ.ά. Hταν δόκτωρ honoris causa των πανεπιστημίων της Οξφόρδης, των Αθηνών, του Δουβλίνου, του Μόντρεαλ και του Γέιλ.

Το 1995 της δόθηκε η ελληνική υπηκοότητα και το 2001 ανακηρύχθηκε πρέσβειρα του Ελληνισμού.

Το 1988 εξελέγη μέλος της Académie Francaise –η δεύτερη γυναίκα μετά την Μαργκερίτ Γιουρσενάρ– στη θέση του Αντρέ Ρουσέν. Eίχε τιμηθεί με πολλά και σημαντικά βραβεία σε όλον τον κόσμο

Προάσπισε τη διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών στα πανεπιστήμια σε μία περίοδο που άρχισε να φθίνει.

«Σπάνια η χώρα μας αξιώθηκε τέτοιους συμμάχους. Η Ελλάδα σήμερα πενθεί» σημειώνεται στην ανακοίνωση της πολιτικής ηγεσίας του Yπουργείου Πολιτισμού που εκφράζει τη βαθιά θλίψη και οδύνη για τον θάνατο της Ζακλίν ντε Ρομιγύ, υπογραμμίζοντας πως «Υπήρξε εδώ και δεκαετίες η πλέον επίμονη και μάχιμη μελετήτρια και υπέρμαχος μιας υπόθεσης που για κάποιους έμοιαζε χαμένη: της διατήρησης και διάσωσης των ελληνικών γραμμάτων, της προάσπισης όλων των ιδεών που συμπυκνώνει ο αρχαιοελληνικός πολιτισμός. Περισσότερο από φίλη της Ελλάδας υπήρξε Ελληνίδα… Σε στιγμές δύσκολες για την Ελλάδα, όπου η φήμη της τίθεται συχνά υπό αμφισβήτηση, η φωνή και το έργο της Ζακλίν ντε Ρομιγύ υπήρξαν καθοριστικά για την υπενθύμιση και ανύψωση του ελληνικού πολιτισμού, της ελληνικής γραμματείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου