Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Πρόθυμη η Κίνα να βοηθήσει την Ευρώπη.


Η Κίνα είναι έτοιμη να στηρίξει τα μέτρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη διασφάλιση της δημοσιονομικής σταθερότητας της Ευρώπης, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης Γουάνγκ Τσισάν κατά την έναρξη των διμερών οικονομικών συνομιλιών στο Πεκίνο.
 
Ο Γουάνγκ Τσισάν δήλωσε ότι το Πεκίνο μπορεί να βοηθήσει ορισμένες χώρες μέλη της ΕΕ να αντιμετωπίσουν την κρίση δημοσιονομικού τους χρέους, μετέδωσαν τα πρακτορεία ειδήσεων Νέα Κίνα και Dow Jones.
Των συνομιλιών, οι οποίες πραγματοποιούνται στο πλαίσιο ενός σινο-ευρωπαϊκού διαλόγου για οικονομικά και εμπορικά θέματα, ηγείται από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενωσης ο ευρωπαίος επίτροπος για τον Ανταγωνισμό Χοακίν Αλμούνια, ο επίτροπος Εμπορίου Κάρελ ντε Γκουχτ και ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Ολι Ρεν.
"Είναι προς το θεμελιώδες συμφέρον της Κίνας και της ΕΕ να ενισχύσουν τη συνεργασία τους", δήλωσε ο Γουάνγκ Τσισάν.
Την περασμένη εβδομάδα , οι ηγέτες της ΕΕ αποφάσισαν κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής των Βρυξελλών την εγκαθίδρυση, από το 2013 ενός μόνιμου μηχανισμού στήριξης που θα επιτρέψει στην ευρωζώνη να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα τις κρίσεις.
Η Ελλάδα και η Ιρλανδία έχουν ήδη καταφύγει σε προγράμματα στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ, ενώ κατά το 2011 είναι πιθανόν να αυξηθούν τα επιτόκια δανεισμού της Πορτογαλίας, της Ισπανίας , του Βελγίου και της Ιταλίας.
Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Πορτογαλία τον περασμένο μήνα, ο πρόεδρος της Κίνας Χου Τζιντάο είχε διαβεβαιώσει τη Λισαβόνα για τις κινεζικές προθέσεις παροχής βοήθειας, αλλά το Πεκίνο δεν έχει ακόμη προχωρήσει σε ρητή δέσμευση για την αγορά πορτογαλικών ομολόγων.
Ο Χοακίν Αλμούνια δήλωσε από την πλευρά του ότι οι 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης ζητούν μία ισότιμη πρόσβαση στην κινεζική αγορά για τις επιχειρήσεις τους, καθώς και στις πρώτες ύλες.
 
Η Κίνα εξετάζει το ενδεχόμενο να περιορίσει τις εξαγωγές σπανίων γαιών, που είναι απαραίτητες για την παραγωγή μεγάλου αριθμού προϊόντων τεχνολογίας και των οποίων κατέχει το 97% της παγκόσμιας παραγωγής.
Η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας περιλαμβάνεται επίσης στις συνομιλίες του Πεκίνου, δήλωσε ο Χοακίν Αλμούνια.
Η ΕΕ είναι ο πρώτος προορισμός των κινεζικών εξαγωγών, ενώ η Κίνα είναι ο δεύτερος εμπορικός εταίρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι Ευρωπαίοι διαμαρτύρονται, όπως και οι Αμερικανοί, για τη χαμηλή ισοτιμία του γιουάν, που ευνοεί τις κινεζικές εξαγωγές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου