Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Wikileaks: Μυστικές συζητήσεις για την ελληνική κρίση


Έγγραφο που βρισκόταν μέσα στις αποκαλύψεις που έκανε ο ιστότοπος WikilLeaks, και έχουν προκαλέσει σάλο, δείχνει πως ακόμα και το Φεβρουάριο του 2010 -λίγο πριν την υπογραφή του Μνημονίου- γίνονταν συζητήσεις για το αν τελικά η Ε.Ε. θα προχωρούσε στην οικονομική διάσωση της χώρας μας.Μάλιστα, είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Βαυαρού πρωθυπουργού προς τον Αμερικανό πρέσβη -σε διπλωματικό έγγραφο που έφερε στο φως το WikiLeaks- που αναφέρει πως «δεν είναι σίγουρος αν η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να διασώσει την Ελλάδα».

Εν τω μεταξύ από τα έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν προκύπτουν και λεπτομέρειες από το διεθνές παρασκήνιο για την ονομασία της ΠΓΔΜ. Σύμφωνα λοιπόν με αναφορά της αμερικανικής πρεσβείας στο Βουκουρέστι η Γαλλία φέρεται να τονίζει προς την Ουάσιγκτον ότι δεν θα πίεζε την Ελλάδα στο θέμα της ΠΓΔΜ, προκειμένου να αποφευχθεί ένα ελληνικό βέτο στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι.

Αμερικανού αξιωματούχου Τζόζεφ Γουντ, Η συνομιλία αμερικανού αξιωματούχου (Joseph Wood- Deputy assistant Vice Presintent) με έναν σύμβουλο του τότε Γάλλου ΥΠΕΞ Μπ.Κουσνέρ (Phillipe Errera) και ένα του Σαρκοζί {Francois Richier),έχει καταγραφεί σε αναφορά της αμερικανικής πρεσβείας στο Παρίσι.

Χαρακτηριστικά στην αναφορά υπάρχει περιγραφή συνάντηση συμβούλου του τότε υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας, Μπερνάρ Κουσνέρ με τον σύμβουλου του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Τζόζεφ Γουντ, στην οποία ο πρώτος υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση της Μακεδονίας, υποτιμά τη σοβαρότητα του θέματος της ονομασίας για την Ελλάδα και οι ΗΠΑ δεν πρέπει να κάνουν το ίδιο λάθος. Η Γαλλία δεν θα πιέσει την Ελλάδα σ' αυτή την υπόθεση. Επιπλέον αν η Αθήνα «δώσει» το όνομα η κυβέρνηση μπορεί να «πέσει» και θα φέρει μία κυβέρνηση η οποία πιθανόν να είναι εχθρική στην διεύρυνση του ΝΑΤΟ.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου