Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Η σωματική δραστηριότητα πρέπει να αποφεύγεται,μετά από έκθεση σε παθητικό κάπνισμα


Η σωματική δραστηριότητα πρέπει να αποφεύγεται έπειτα από έκθεση σε παθητικό κάπνισμα, κυρίως από άτομα μεγάλης ηλικίας, υπέρβαρους, ή ανθρώπους με κακή φυσική κατάσταση. Σ' αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, έπειτα από μελέτες για τις συνέπειες του παθητικού καπνίσματος.


Το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και το Ινστιτούτο Σωματικής Απόδοσης και Αποκατάστασης του Κέντρου Έρευνας, Τεχνολογίας και Ανάπτυξης Θεσσαλίας έχουν εξελιχθεί, τα τελευταία χρόνια, σε παγκόσμια κέντρα έρευνας για τις συνέπειες της έκθεσης στο παθητικό κάπνισμα στην υγεία του ανθρώπου κι έχουν εκπονήσει πληθώρα μελετών, υπό την ευθύνη του Δρα Ανδρέα Φλουρή και του καθηγητή Γιάννη Κουτεντάκη.

Από τις έρευνες αυτές προέκυψε- μεταξύ άλλων- ότι, όταν κάνουμε κάποια μορφή ήπιας σωματικής δραστηριότητας (π.χ., να περπατήσουμε γρήγορα για αρκετά λεπτά ή να ανεβούμε γρήγορα 2-3 ορόφους σκαλιά), αφού πρώτα έχουμε εκτεθεί σε παθητικό κάπνισμα, έχουμε πολύ μεγαλύτερο ρίσκο για επιπλοκές στην υγεία μας.

Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια ήπιας σωματικής δραστηριότητας, ύστερα από έκθεση μιας ώρας σε παθητικό κάπνισμα, η απόδοσή μας είναι μειωμένη κατά 37%, η αποδοτικότητα της αναπνοής μας κατά 10%, ενώ κάποιοι δείκτες του ανοσοποιητικού συστήματος αυξάνονται έως και 60%.

Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το σώμα μας μπαίνει σε κίνδυνο επιπλοκών, όταν το επιφορτίζουμε με άσκηση, ύστερα από έκθεση σε παθητικό κάπνισμα, κυρίως γιατί τα παραπάνω ποσοστά είναι ακόμη υψηλότερα σε άτομα με κακή φυσική κατάσταση, όπως οι υπέρβαροι και οι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας.

Τα αποτελέσματα αυτά είναι, επίσης, σημαντικά για άτομα που αθλούνται, αφού φαίνεται καθαρά ότι, ύστερα από έκθεση σε παθητικό κάπνισμα, η απόδοση του σώματος είναι σημαντικά μειωμένη.

Ακόμη και μια ώρα είναι αρκετή…

Μέχρι πρόσφατα γνωρίζαμε ότι η χρόνια έκθεση στο παθητικό κάπνισμα ανεβάζει τις πιθανότητες για διάφορες ασθένειες, όπως ο καρκίνος, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και οι χρόνιες παθήσεις του αναπνευστικού. Με άλλα λόγια, δηλαδή, θεωρούσαμε ότι το παθητικό κάπνισμα δημιουργεί προβλήματα υγείας, μόνο όταν κάποιος ζει για χρόνια στον ίδιο χώρο μ' έναν καπνιστή ή επισκέπτεται επί έτη χώρους, στους οποίους υπάρχουν καπνιστές.

Ωστόσο, μελέτες έχουν δείξει ότι ακόμη και μία ώρα έκθεσης σε παθητικό κάπνισμα προκαλεί σοβαρά προβλήματα στην αναπνοή, τη λειτουργία της καρδιάς αλλά και σε πολλές ορμόνες και λειτουργίες του σώματος. Για παράδειγμα, ή αποδοτικότητα της αναπνοής μειώνεται κατά 10-15%, ενώ οι έκκριση ορμονών του θυρεοειδούς αυξάνεται σημαντικά.

Επίσης, πολλοί παράγοντες του ανοσοποιητικού συστήματος πολλαπλασιάζονται, γεγονός που δείχνει ότι το σώμα μας αντιμετωπίζει το παθητικό κάπνισμα σαν ένα επικίνδυνο εισβολέα. Οι αλλαγές αυτές είναι τόσο εκτεταμένες, που είναι εμφανείς για τουλάχιστον τρεις ώρες, αφότου αποχωρήσουμε από το χώρο καπνίσματος.

Τα αποτελέσματα των μελετών της ελληνικής ερευνητικής ομάδας, υπό τους δύο καθηγητές, έχουν δημοσιευτεί σε έγκυρα, διεθνή, επιστημονικά περιοδικά, όπως το Περιοδικό Κλινικής Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού και το Αμερικανικό Περιοδικό Φυσιολογίας.

Στο κύριο άρθρο του τελευταίου τεύχους του Αμερικανικού Περιοδικού Πνευμονολογίας και Επείγουσας Ιατρικής, ο αρχισυντάκτης σχολιάζει μία από τις μελέτες, γράφοντας ότι "η πρωτότυπη έρευνα της ελληνικής ερευνητικής ομάδας παρέχει σημαντικά νέα στοιχεία που δείχνουν ότι το παθητικό κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στον πνεύμονα". Καθώς και ότι "τα στοιχεία πλέον δείχνουν ξεκάθαρα ότι το παθητικό κάπνισμα παίζει σημαντικό ρόλο στη δημιουργία χρόνιων πνευμονικών παθήσεων".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου