Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

«Αγκαλιάζω τα όνειρά μου - Ταξίδι στις Δυνατότητες της Ζωής»


«Αγκαλιάζω τα όνειρά μου- Ταξίδι στις Δυνατότητες της Ζωής» είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου της ψυχολόγου Σμαρούλας Παντελή που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ταξιδευτής και παρουσιάστηκε χθες το βράδυ στην αίθουσα Auditorium (Σίνα 2-4).

Για το βιβλίο μίλησαν η ερμηνεύτρια Χάρις Αλεξίου, η στιχουργός Λίνα Νικολακοπούλου, ο ψυχίατρος και ομαδικός αναλυτής Ηλίας Βλάχος και η παιδαγωγός Βανέσσα Τριανταφύλλου. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Κώστας Αρβανίτης.

«Τα όνειρα της εγρήγορσης είναι το θέμα του βιβλίου, το οποίο μας επιστρέφει στον ουσιαστικό μας πυρήνα , στην αθωότητα της παιδικής ηλικίας, η οποία έχει χαρακτηριστεί -όχι άδικα- ως η διαρκής ποίηση, εκεί όπου όλα είναι πρωτόγνωρα, ευαίσθητα και χρωματιστά, προτού η επανάληψη και η ρουτίνα ξεθωριάσουν τις εντυπώσεις. Η συγγραφέας μέσα από τις ιστορίες των πραγματικών ηρώων της, ηρώων της καθημερινότητας είναι σαν να κονταροχτυπιέται με την ρουτίνα- αυτήν την μεγάλη απούσα της ιστορίας- και να μας καλεί σε ένα συνειδητό παρόν που εμπιστευόμαστε τα όνειρά μας, χωρίς να φοβόμαστε να τα κυνηγήσουμε» ανέφερε ο Ηλίας Βλάχος.

Η Λίνα Νικολακοπούλου τόνισε πως δεν πρόκειται «μόνο για ένα βιβλίο άρτιο ως προς τον τρόπο που είναι δομημένο και γραμμένο αλλά είναι και ένας χάρτης για την ζωή, καθώς όσα αναφέρονται μέσα δεν είναι μόνο θεωρητικά αλλά και βιωμένα».

Για την συγγραφέα η στιχουργός τόνισε πως πρόκειται για μία γυναίκα, μία θεραπεύτρια που όταν κατάλαβε καλά ποιο είναι το χάρισμα της και ποια είναι η αποστολή της, δεν δείλιασε και πήρε το ρίσκο και την ευθύνη, αυτά που μέσα της κατανοούσε σαν όπλα της να τα καλλιεργήσει και να στηρίζει σήμερα τους ανθρώπους που την πλησιάζουν ζητώντας βοήθεια.

Η Χάρις Αλεξίου με τη σειρά της διάβασε αποσπάσματα του βιβλίου και ανέφερε πόσο συγκινήθηκε κατά την ανάγνωσή του.

Η συγγραφέας στο βιβλίο διαπιστώνει πως τα αληθινά όνειρα δεν προκαλούν άγχος, αλλά είναι οι προσδοκίες των άλλων που ενστερνιζόμστε σαν δικούς μας στόχους και τις ονομάζουμε όνειρα, τα οποία τελικά γεννούν άγχος.

«Εύχομαι όσοι διαβάσουν το βιβλίο, να μεταμορφωθούν σε μία σπίθα που θα ζεστάνει και θα λάμψει όσους είναι γύρω τους και θα επιτρέψει σε αυτούς και τους γύρω τους να ονειρευτούν χωρίς φόβο. Γιατί ο μεγαλύτερος εχθρός των ονείρων είναι ο φόβος»

Η Σμαρούλα Παντελή είναι ιατρική ψυχολόγος, διδάκτωρ του πανεπιστημίου Surrey της Αγγλίας και πτυχιούχος ψυχοδραματίστρια του London School of Psychodrama and Group Psychotherapy.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου