Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Τεράστια πολιτικά και οικονομικά προβλήματα υπάρχουν στο Κόσοβο, πριν την τρίτη επέτειο της ανεξαρτησίας του.

Το Κόσοβο, το οποίο συνεχίζει να αντιμετωπίζει τεράστια πολιτικά και οικονομικά εμπόδια, βλέπει την διεθνή εικόνα του να αμαυρώνεται, την ίδια ώρα που ετοιμάζεται να γιορτάσει την Πέμπτη την τρίτη επέτειο της κήρυξης της ανεξαρτησίας του.
"Το Κόσοβο πλησιάζει στην τρίτη επέτειο της ανεξαρτησίας του υποβαθμισμένο στα μάτια του δυτικού κόσμου, του ίδιου που κατέστησε δυνατή την κήρυξη ανεξαρτησίας αυτού του νέου έθνους", υπογραμμίζει ο πολιτικός αναλυτής Ιλι Χότζα.
"Τρια χρόνια μετά την ανεξαρτησία του και αναμένοντας να αναγνωριστεί και από άλλα κράτη, δεν επιτρέπεται στο Κόσοβο να κρατά τα μάτια κλειστά" στις αποκαλύψεις της έκθεσης Ντικ Μάρτι, εκτιμά ο Χότζα.
διευθυντής της Λέσχης για την Εξωτερική Πολιτική στην Πρίστινα.
Ο Χότζα, αναφέρεται στην έκθεση του ειδικού εισηγητή Ντικ Μάρτι (Συμβούλιο της Ευρώπης) για το παράνομο εμπόριο οργάνων στο Κόσοβο.
Στην έκθεση γίνεται αναφορά σε εμπλοκή του πρώην "Απελευθερωτικού Στρατού Κοσόβου" και του απερχόμενου πρωθυπουργού Χασίμ Θάτσι, σε παράνομο εμπόριο οργάνων, τα οποία αφαιρούνταν από Σέρβους- και όχι μόνο-αιχμαλώτους πολέμου, στο Κόσοβο και τη βόρεια Αλβανία.
Η έκθεση, "αμαύρωσε την ήδη κακή εικόνα του Κοσόβου", επισημαίνει ο αναλυτής Ενβέρ Ρομπέλι.
"Το νέο κράτος έχει την εικόνα μιας ζώνης εγκληματιών και πολλοί ευρωπαίοι πολιτικοί, ειδικά οι υπουργοί Εσωτερικών είναι αντίθετοι με την απελευθέρωση του καθεστώτος που ισχύει για τις άδειες εισόδου (προς του Κοσοβάρους που θέλουν να μεταβούν στην Ευρώπη) φοβούμενοι ένα μεγάλο κύμα προσφύγων, αλλά και την αύξηση της εγκληματικότητας", υπογράμμισε ο ίδιος.
Το πρόβλημα αυτό προστίθεται σε εκείνο της άσχημης κατάστασης της οικονομίας και εμποδίζουν την δημιουργία ενός βιώσιμου κράτους.
Το Κόσοβο είναι μια από τις φτωχότερες περιοχές της Ευρώπης, η ανεργία φτάνει το 40% και το 45% των δύο εκατομμυρίων κατοίκων του ζουν σε καθεστώς φτώχειας.
Για τον 27χρονο Κοράμπ Αζέτι η 17η Φεβρουαρίου μπορεί να είναι μια "ιερή ημέρα", αλλά δεν διστάζει να καταγγείλει την έλλειψη αποτελεσμάτων.
"Βλέπω ελάχιστη πρόοδο και πολλές αποτυχίες", λέει χαρακτηριστικά, αναφερόμενος κυρίως στους τομείς της οικονομίας και της παιδείας.
"Δεν θα ήταν ρεαλιστικό να περιμένουμε θαύματα σε τρία χρόνια, όμως το κράτος δεν έκανε για τους πολίτες του αυτό που θα έπρεπε να έχει κάνει ακόμα και με τα περιορισμένα μέσα που διαθέτει", υπογράμμισε ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου του Κοσόβου Σαφέτ Γκερτζάλιου.
Στο μεταξύ, η κυβέρνηση του Κοσόβου έχει δεχτεί βαρύ πλήγμα από τις έρευνες της Αποστολής της Αστυνομίας και της Δικαιοσύνης της ΕΕ (Eulex) για ανώτατους αξιωματούχους που θεωρούνται υπεύθυνοι για υπεξαίρεση σημαντικών κεφαλαίων.
"Αυτό επιδεινώνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση.
Δίνουμε την εικόνα μιας χώρας που η διαφθορά είναι συνυφασμένη με την διαδικασία λήψης αποφάσεων", κατέληξε ο Χότζα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου