Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Nέος μηχανισμός μνημονίων

Οι υπουργοί της ευρωζώνης κατέληξαν χθες σε μια συμφωνία επί του Μόνιμου Μηχανισμού Σταθερότητας που θα πάρει τη σκυτάλη στα μέσα του 2013 από το σημερινό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.


 Σε συνδυασμό με τις πολιτικές συμφωνίες που επιτεύχθηκαν στη σύνοδο κορυφής της 11ης Μαρτίου, συμπεριλαμβανομένων αυτών που αφορούν την Ελλάδα (επιτόκιο, επιμήκυνση, δυνατότητα του σημερινού Ταμείου για αγορά ομολόγων από τον πρωτογενή τομέα) το «πακέτο» για τη συνολική απάντηση της ευρωζώνης σε προβλήματα χρέους των μελών της ολοκληρώθηκε εν όψει της διήμερης συνόδου κορυφής που αρχίζει την Πέμπτη. Μένει μόνο το θέμα της Ιρλανδίας και ενδεχομένως της Πορτογαλίας, η οποία φαίνεται ότι βαδίζει ολοταχώς προς δανειοδότηση από το Ταμείο με ό,τι αυτό συνεπάγεται (Μνημόνιο κ.λπ.).

Οπως ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος των «17» Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, έδρα του νέου αυτού διεθνούς χρηματοπιστωτικού οργάνου (θα συμμετέχει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) θα είναι το Λουξεμβούργο. Θα έχει ως διοικητικό συμβούλιο τους υπουργούς Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης που θα παίρνουν τις βασικές αποφάσεις. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συμμετέχουν ως παρατηρητές. Προβλέπεται επίσης ένα συμβούλιο διευθυντών, με επικεφαλής ένα γενικό διευθυντή, που θα διορίζονται από το διοικητικό συμβούλιο των «17».

Η κεφαλαιακή βάση του μηχανισμού (η συνεισφορά σε ρευστό των κρατών-μελών) θα είναι 80 δισ. ευρώ . Τα 40 δισ. ευρώ θα καταβληθούν το 2013 και τα υπόλοιπα 40 δισ. ευρώ την επόμενη τριετία. Οι εγγυήσεις θα ανέλθουν σε 620 δισ. ευρώ. Η συνεισφορά της Ελλάδας στο μηχανισμό θα είναι 2,817%, της Γερμανίας 27,146% και της Γαλλίας 20,386%. Για τα αδύναμα από οικονομικής πλευράς κράτη-μέλη θα υπάρξουν ρυθμίσεις.

Ο μόνιμος μηχανισμός θα χορηγεί βοήθεια υπό μορφή δανείων με πολύ αυστηρές προϋποθέσεις. Σε εξαιρετικές καταστάσεις θα μπορεί να αγοράζει ομόλογα. Προβλέπεται ενεργή συμμετοχή του ΔΝΤ τόσο σε οικονομικό όσο και σε τεχνικό επίπεδο. Το επιτόκιο δανεισμού θα είναι κυμαινόμενο ή σταθερό (Euribor +200 μονάδες βάσης για 3ετή δάνεια και από εκεί και πέρα +100 μονάδες βάσης).

Το σημερινό Ταμείο, με πραγματική δυνατότητα δανειοδότησης 440 δισ. ευρώ, θα παραμείνει σε λειτουργία και πέραν του 2013, μέχρι να ολοκληρωθούν οι αναγκαίες αποπληρωμές. Το συνολικό ποσό του μηχανισμού δεν θα υπερβεί τα 500 δισ. ευρώ.

Ο επίτροπος Ολι Ρεν διευκρίνισε ότι το συνολικό «πακέτο», που αναμένεται να εγκριθεί από τους ηγέτες στα τέλη της εβδομάδας, θα πρέπει να επικυρωθεί από τα εθνικά Κοινοβούλια. Τυπικά λοιπόν η οριστική υιοθέτησή του τοποθετείται πριν από το καλοκαίρι.

Ο επίτροπος διευκρίνισε επίσης ότι για τη δανειοδότηση μιας χώρας που προσφεύγει στο μηχανισμό θα εξετάζεται η βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών της από την Επιτροπή και την ΕΚΤ (σίγουρα και από το ΔΝΤ που θα μπεί στο παιχνίδι). Η απόφαση θα λαμβάνεται από την ευρωζώνη. Εάν εκτιμηθεί ότι το χρέος είναι βιώσιμο, τότε η εν λόγω χώρα θα έρθει σε επαφή με τους ιδιώτες ομολογιούχους και θα τους ζητήσει να δεσμευτούν ότι θα κρατήσουν τους τίτλους τους. Σε περίπτωση που οι Βρυξέλλες κρίνουν ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, η χώρα θα πρέπει να έρθει σε επαφή με τους ιδιώτες ομολογιούχους και να ζητήσει την ενεργό εμπλοκή τους. Η αναδιάρθρωση με «κούρεμα» θα είναι η έσχατη λύση...

Φυσικά, θα απαιτηθούν από το κράτος-μέλος αυστηρά μέτρα εξυγίανσης, μεταρρυθμίσεις και γενικά τα γνωστά που τραβάει σήμερα η Ελλάδα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου