Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Η έξοδος από την ύφεση είναι σε μεγάλο βαθμό θέμα διάθεσης και αισιοδοξίας


Όχι μόνο η κακή οικονομική κατάσταση μιας χώρας χειροτερεύει την ψυχική
διάθεση και κατάσταση των ανθρώπων (κάτι που είναι μάλλον προφανές και έχει ήδη αποδειχτεί σε προηγούμενες έρευνες), αλλά, όπως δείχνει μια νέα αμερικανική μελέτη, ισχύει και το αντίστροφο, δηλαδή η καλή διάθεση και η αισιοδοξία επηρεάζουν άμεσα το επίπεδο οικονομικής δραστηριότητας και τελικά το επίπεδο της ανάπτυξης.

 Με άλλα λόγια, η μάχη για την έξοδο από την ύφεση και η ανάπτυξη πρέπει να κερδηθεί στο μυαλό και την καρδιά των ανθρώπων, πέρα από τις όποιες προσπάθειες στον καθαρά οικονομικό τομέα. Η νέα μελέτη επιβεβαιώνει ότι ο παράγων της ψυχολογίας παίζει καθοριστικό ρόλο στην οικονομία και «μεταφράζεται» σε βελτιωμένα νούμερα και ποσοστά οικονομικών δεικτών.

 Οι ερευνητές της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων του πανεπιστημίου του Μαϊάμι, μεταξύ των οποίων βρίσκεται ο κυπριακής καταγωγής επίκουρος καθηγητής οικονομικών Γιώργος Κορνιώτης, σύμφωνα με το Live Science, συνέκριναν στοιχεία από όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η οικονομική ύφεση είναι λιγότερο σοβαρή, η φάση ανάπτυξης πιο έντονη και η ανάκαμψη ταχύτερη εκεί όπου οι άνθρωποι είναι ψυχολογικά πιο αισιόδοξοι. Μάλιστα αυτή η σχέση -η επίπτωση της ψυχολογίας στην οικονομία- είναι πιο έντονη στις περιοχές εκείνες όπου οι άνθρωποι είναι πιο ηλικιωμένοι, λιγότερο μορφωμένοι και έχουν λιγότερες κοινωνικές διασυνδέσεις.

 Μεταξύ των παραγόντων που συμβάλλουν στην καλή διάθεση των ανθρώπων, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι ο καλός καιρός (η παρατεταμένη συννεφιά ρίχνει τη διάθεση, ενώ η ηλιοφάνεια βοηθά στην απελευθέρωση σεροτονίνης στον εγκέφαλο, κάνοντας τους ανθρώπους πιο αισιόδοξους), το γενικότερο πολιτικό κλίμα (η αισιοδοξία αυξάνει περισσότερο αν οι πολίτες στηρίζουν γενικά τα κόμματα που κυβερνούν) και οι αθλητικές επιτυχίες (αν η ομάδα πάει καλά, ανεβαίνει η αισιοδοξία!).

 Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η ανεβασμένη αισιοδοξία επηρεάζει την οικονομική δραστηριότητα σε μεγάλο βαθμό επειδή συμβάλλει στην αύξηση των πωλήσεων και του τζίρου στην αγορά.

 Ο Κορνιώτης αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο της Κύπρου (1998) και πήρε το διδακτορικό του στα οικονομικά από το πανεπιστήμιο Γιέιλ (2003), ενώ έχει εργαστεί ως οικονομολόγος και στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (2006-2010).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου