Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Κοινή προσφυγή στο ΣτΕ κατά του νόμου Διαμαντοπούλου

Για πρώτη φορά στην ιστορία της πανεπιστημιακής κοινότητας της χώρας μας σύσσωμα και τα 24 Ανώτατα
Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, όλοι οι πρυτάνεις και όλες οι πρυτανικές αρχές προσέφυγαν σήμερα στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας να κριθούν αντισυνταγματικές οι υπουργικές αποφάσεις που αφορούν στην ταξινομική ψήφο και στις διαδικασίες εκλογής συμβουλίων διοίκησης στα Πανεπιστήμια, όπως και ο πρόσφατος Ν. 4009/2011.

Ειδικότερα, τα 24 Πανεπιστήμια της χώρας και τα 41 μέλη των πρυτανικών αρχών ζητούν από την Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου να ακυρωθούν ως αντίθετες στο άρθρο 16 του Συντάγματος οι αποφάσεις της υπουργού Παιδείας με τις οποίες καθορίζεται: «1) η εφαρμογή του συστήματος ταξινομικής ψήφου κατά τη διαδικασία εκλογής καθηγητών - εσωτερικών μελών του συμβουλίου κάθε ΑΕΙ» και 2) «η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη των εσωτερικών μελών του συμβουλίου κάθε ΑΕΙ».

Τα ΑΕΙ και οι πανεπιστημιακοί διδάσκαλοι στις πολυσέλιδες προσφυγές τους ως προς το σύστημα ταξινομικής ψήφου, επικεντρώνουν την αντισυνταγματικότητα του νόμου 4009/2011 στην εκλογή εξωτερικών μελών, μη πανεπιστημιακών, τα οποία θα καταστούν μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας και θα διοικούν τα ΑΕΙ μαζί με τους πανεπιστημιακούς.

Η επιλογή των εξωτερικών μελών που δεν διαθέτουν πανεπιστημιακή ιδιότητα γίνεται, σύμφωνα με το Ν. 4009/2011, από ένα εξαιρετικά μικρό σε αριθμό εκλεκτορικό σώμα πανεπιστημιακών.

Στις προσφυγές υπογραμμίζεται ότι με τη συμμετοχή των μη εξωτερικών μελών πλήττεται η πανεπιστημιακή ελευθερία (άρθρο 16 του Συντάγματος) και παραβιάζεται η κατοχύρωση της πλήρους αυτοδιοίκησης των Πανεπιστημίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου