Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Κάννες 2012: Χρυσός Φοίνικας στην ταινία «Amour»

Η ταινία "Amour"(Αγάπη) του αυστριακού σκηνοθέτη Μίχαελ Χάνεκε, με πρωταγωνιστές τον Ζαν Λουί Τρεντινιάν, την Εμμανουέλ Ριβά και την Ιζαμπέλ Ιπέρ, κέρδισε σήμερα τον Χρυσό Φοίνικα του 65ου Φεστιβάλ των Κανών. Η ταινία πραγματεύεται τη σχέση μεταξύ δύο ηλικιωμένων ανθρώπων, από την στιγμή που η γυναίκα παθαίνει εγκεφαλικό.
Ο σύζυγος της είναι εκεί στο πλευρό της, ενώ η κόρη τους κάνει επισκέψεις. Πρόκειται για μια πολύ δυνατή και συγκινητική ταινία, έναν ύμνο στην αγάπη και την αφοσίωση των συντρόφων στα καλά και τα κακά της ζωής. 


Ο βραβευμένος σκηνοθέτης καταγράφει και ένα ρεκόρ: είναι ο πρώτος δημιουργός που κερδίζει για δεύτερη φορά τον Χρυσό Φοίνικα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, μόλις 3 χρόνια μετά την «Λευκή Κορδέλα», που του είχε χαρίσει επίσης την ύψιστη διάκριση του φεστιβάλ. Οι προβλέψεις ήταν εξαρχής με το μέρος του Χάνεκε, και της ταινίας του, που είναι ένας ύμνος στην αγάπη- με πρωταγωνιστές τους Ζάν Λουί Τρεντινιάν και Εμμανουέλ Ριβά- ωστόσο, τα υπόλοιπα βραβεία είχαν και εκπλήξεις. Ο πρόεδρος της επιτροπής, Νάνι Μορέτι, στήριξε την πατρίδα του την Ιταλία, δίνοντας το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στην κωμωδία «Reality» του Ματέο Γκαρόνε.

Διακρίθηκε μια ακόμη κωμωδία, το «Angel’s share» του Κέν Λόουτς, με το Βραβείο της Επιτροπής. Ο πολιτικοποιημένος σκηνοθέτης βρήκε ευκαιρία να κάνει και πολιτική δήλωση, εκφράζοντας την συμπαράσταση του στους λαούς που αντιστέκονται στην λιτότητα. Ο Μεξικανός Κάρλος Ρεΐγάδας τιμήθηκε με το Βραβείο Σκηνοθεσίας για το «Post tenebras Lux» ενώ το «Beyond the hills» του Ρουμάνου Κριστιάν Μουντζίου χάρισε στον σκηνοθέτη του το Βραβείο Σεναρίου και στις δύο πρωταγωνίστριες, Κοσμίνα Στράταν και Κριστίνα Φλούτουν, αυτό της Γυναικείας Ερμηνείας.

Το αντίστοιχο Ανδρικού Ρόλου πήρε ο Μάντς Μίκελσεν, πρωταγωνιστής του «The Hunt» του Τόμας Βίντερμπεργκ, όπου υποδύεται έναν δάσκαλο νηπιαγωγείου που κατηγορείται για παιδεραστία. Η ίδια ταινία πήρε και το Βραβείο Οικουμενικής Επιτροπής, ενώ η Διεθνής Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) έδωσε τη δική της διάκριση στο «In the fog» του Ρώσου Σεργκέι Λοζνίτσα. Την Χρυσή Κάμερα (βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη) πήρε ο Μπέν Ζάιτλιν και το «The beasts of the southern world».

Στο τμήμα «Ένα κάποιο βλέμμα», που είχε φέτος πρόεδρο τον Τιμ Ρόθ, θριαμβευτής αναδείχθηκε ο Μεξικανός Μισέλ Φράνκο με την ταινία «Despues de Lucia». Το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής κέρδισε το «Le grand soir» των Μπενουά Ντελεπάν και Γκουστάβ Κέρβεν και την Ειδική Μνεία το «Children of Serajevo» της Αΐντα Μπέτζικ.

Οι γυναικείες ερμηνείες που ξεχώρισαν και βραβεύτηκαν ήταν δύο: της Σουζάν Κλεμάν για το «Lawrence always» του Ξαβιέ Ντολάν και της Έμιλι Ντεκέν για το "Our children" του Χοακίμ Λαφός. Η FIPRESCI έδωσε το δικό της βραβείο στο «Beasts of the southern world» του Μπεν Ζάιτλιν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου