Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Χιλιάδες διαδηλωτές στη Βαρκελώνη για τις περικοπές στη Παιδεία

Απεργία πραγματοποιεί σήμερα το εκπαιδευτικό προσωπικό στην Ισπανία διαμαρτυρόμενο για τις
περικοπές στις δαπάνες για την παιδεία, οι οποίες, σύμφωνα με τα συνδικάτα, θα θέσουν 100.000 αναπληρωτές καθηγητές εκτός εργασίας, αλλά, σύμφωνα με την κυβέρνηση, είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.

Πολλές χιλιάδες καθηγητές, γονείς, φοιτητές και μαθητές διαδήλωσαν στη Βαρκελόνη, όπως και σε άλλες πόλεις της Ισπανίας, στο πλαίσιο της σημερινής ημέρας απεργίας κατά των περικοπών στις δαπάνες για την παιδεία. Οι διαδηλωτές στη Βαρκελόνη ανέρχονταν σε περισσότερους από 18.000 χιλιάδες, σύμφωνα με τα συνδικάτα των εκπαιδευτικών και τις ενώσεις υπεράσπισης της δημόσιας παιδείας που διοργάνωσαν τις κινητοποιήσεις, ενώ σύμφωνα με την αστυνομία ανέρχονταν σε περίπου 3.000.
"Κόψιμο ίσον κλέψιμο", αναφερόταν σε πανό που κρατούσαν παιδιά.

Η κεντρική κυβέρνηση έδωσε εντολή στις 17 αυτόνομες περιοχές της Ισπανίας να περικόψουν 3 δισεκατομμύρια ευρώ από τις δαπάνες τους για την παιδεία φέτος στο πλαίσιο ενός σκληρού προγράμματος για τη μείωση του δημόσιου ελλείμματος της χώρας.

Η σημερινή απεργία επηρεάζει όλα τα επίπεδα της δημόσιας εκπαίδευσης στη χώρα, από τα νηπιαγωγεία ως τα πανεπιστήμια. Απεργία πραγματοποιεί επίσης το εκπαιδευτικό προσωπικό σε ορισμένα ιδιωτικά σχολεία που λαμβάνουν κρατικές επιχορηγήσεις.

"Αυτή η απεργία είναι απαραίτητη επειδή οφείλουμε να πούμε σε όλους τι σημαίνει να περικόπτουν τις δαπάνες σε μια χώρα στην οποία η εκπαίδευση δεν είναι τόσο καλή όσο σε άλλες χώρες", δήλωσε η Μπεγόνια Σάντσεθ, η οποία έχει διατελέσει για πολλά χρόνια καθηγήτρια και διευθύνει τώρα εκπαιδευτικό κέντρο.

Η Σάντσεθ σημείωσε ότι θα συμμετάσχει και σε πορεία διαμαρτυρίας σήμερα το βράδυ στη Μαδρίτη. Παρόμοιες κινητοποιήσεις προγραμματίζεται να γίνουν σε πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα απόψε.

"Η ποιοτική δημόσια παιδεία κινδυνεύει να πεθάνει", δήλωσε ο Βόρο Μπενάβεντ, εκπρόσωπος του συνδικάτου STE. "Θυσιάζουν την παιδεία της νεολαίας μας λόγω της κρίσης", πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου