Πέμπτη, 2 Αυγούστου 2012

Η Ελληνική Χαλυβουργία εκδικείται τους απεργούς εργάτες

Η εργοδοσία της Ελληνικής Χαλυβουργίας προχώρησε χτες,
Τετάρτη 1 Αυγούστου, σε έξι τρομοκρατικές και εκδικητικές απολύσεις. Μάλιστα έχει την απαίτηση να μην καταβάλει αποζημίωση. Η εργοδοσία στράφηκε σε βάρος ενός μέλους του Σωματείου, δύο αναπληρωματικών μελών και τριών πρωτοπόρων στην απεργία εργατών, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ριζοσπάστη.

Ο προφανής στόχος του Μάνεση είναι να πλήξει τη διοίκηση του Σωματείου και να επιβάλει καθεστώς τρομοκρατίας στο εργοστάσιο.

Και οι έξι εργάτες είναι αυτοί που συνελήφθησαν τα ξημερώματα της Παρασκευής 20 Ιουλίου, κατά τη διάρκεια της περιφρούρησης της απεργίας μπροστά στην πύλη από ασφαλίτες, όταν και τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο άγριας κατασταλτικής επίθεσης σε βάρος των απεργών της Χαλυβουργίας από την κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, η οποία επιστράτευσε εισαγγελείς και πολυάριθμες δυνάμεις της αστυνομίας που χρησιμοποίησαν βία, χημικά και συλλήψεις για να προσφέρουν υπηρεσίες στον βιομήχανο Μάνεση.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος του ΔΣ της Χαλυβουργίας, Ιωάννης Δ. Ηλιόπουλος, καθώς και πλήθος πρόθυμων απεργοσπαστών κατέθεσαν μηνύσεις εναντίον πολλών άλλων εργατών, οι οποίοι και τις παρέλαβαν από τα Αστυνομικά Τμήματα του Χαϊδαρίου και του Ασπροπύργου.

Η μηνυτήρια αναφορά ξεπερνά τις 200 σελίδες για τον καθένα! Αναφέρονται στις σελίδες αυτές μια σειρά αδικημάτων του Ποινικού Κώδικα για παράνομη βία, εξύβριση, απειλή...

Εκτός από τα εξώδικα και τις μηνυτήριες αναφορές δεν έλειψαν και οι λεκτικές προκλήσεις από πρώην απεργοσπάστες και διευθυντικά στελέχη. Δόθηκαν επίσης αυθαίρετες εντολές σε μέλη του ΔΣ του Σωματείου και εργάτες για ανάθεση καθηκόντων άσχετων με την ειδικότητά τους.

Ο Μάνεσης με τη στήριξη που απολαμβάνει από τη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ και τον υπουργό Εργασίας προσωπικά, προσπαθεί να μετατρέψει το εργοστάσιο από χώρο εργασίας σε στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Μην ξεχνάμε ότι ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, το προηγούμενο διάστημα, τόσο στις συνομιλίες του με το ΔΣ του Σωματείου όσο και δημοσίως, διαβεβαίωνε πως μόλις λήξει η απεργία δεν θα απολυθεί κανένας και θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Ανάλογες διαβεβαιώσεις έδινε στους χαλυβουργούς και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης...

Μόνο που στην περίπτωση της Χαλυβουργίας νόμος είναι το δίκιο του... Μάνεση!


Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ καταγγέλλει την Ελληνική Χαλυβουργία και τον μεγαλομέτοχό της Μάνεση

Ο Δημήτρης Στρατούλης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, σε δήλωσή του αναφέρει:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ καταγγέλλει την Ελληνική Χαλυβουργία και τον μεγαλομέτοχό της για τις 6 νέες εκδικητικές -και ως εκ τούτου καταχρηστικές-, χωρίς αποζημιώσεις –και ως εκ τούτου παράνομες- απολύσεις απεργών εργατών (εκ των οποίων οι 3 είναι συνδικαλιστές) μετά την επιστροφή τους στην εργασία, σε εφαρμογή της απόφασης της γενικής συνέλευσης του σωματείου τους για αναστολή της απεργίας. 

Η Ελληνική Χαλυβουργία, με αυτές τις τρομοκρατικές απολύσεις και με τη σωρεία μηνύσεων που υπέβαλλε σε δεκάδες πρωτοπόρους απεργούς εργάτες, όχι μόνο τους εκδικείται, αλλά κυρίως, επιδιώκει τη διάλυση του Σωματείου τους και την επιβολή καθεστώτος υποταγής και δουλείας σε όλους τους εργάτες. 

Η τρικομματική κυβέρνηση και ο Υπουργός Εργασίας έχουν βαρύτατες πολιτικές ευθύνες, γιατί με την εντολή τους για παρέμβαση των ΜΑΤ, προκειμένου να στηρίξουν ανοιχτά τον μεγαλομέτοχο Μάνεση, τον αποθράσυναν σε τέτοιο βαθμό ώστε να μην υπολογίζει τους νόμους και το Σύνταγμα της χώρας. 

Καλούμε τον Υπουργό Εργασίας και τις αρμόδιες δημόσιες ελεγκτικές αρχές, να παρέμβουν άμεσα για την ανάκληση των απολύσεων!

Το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει άμεσα να ενεργοποιηθεί για να ακυρώσει αυτές τις εργοδοτικές, αντεργατικές αποφάσεις. Οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς, μπορούν και πρέπει επιτέλους να συνεργαστούν για να στηρίξουν την εργασία, τα δημοκρατικά δικαιώματα και την αξιοπρέπεια των εργαζομένων της ελληνικής Χαλυβουργίας και όλης της χώρας».Το ΚΚΕ σε ανακοίνωση που εξέδωσε καταγγέλει τις τρομοκρατικές απολύσεις:


"Το ΚΚΕ καταγγέλλει στο λαό τις έξι νέες τρομοκρατικές – εκδικητικές απολύσεις πρωτοπόρων αγωνιστών χαλυβουργών από τον μεγαλοκαπιταλιστή Μάνεση, προκειμένου να πλήξει το ανυπότακτο ταξικό τους φρόνημα. Καθόλου τυχαίο δεν είναι ότι στο στόχαστρο της απόλυσης η μεγαλοεργοδοσία και οι συνεργάτες της έβαλαν τους έξι εργάτες που συνέλαβαν οι δυνάμεις καταστολής κατά την διάρκεια της βίαιης εφόδου τους στην πύλη του εργοστασίου με εντολή εισαγγελέα και του πρωθυπουργού. Ανάμεσα στους 6 απολυμένους πρωτοπόρους χαλυβουργούς είναι ένα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου και δύο αναπληρωματικά μέλη. 

Η αχαλίνωτη επιθετικότητα του Μάνεση, η επίδειξη μίσους των διευθυντών και των τραμπούκων του κατά των ηρωικών χαλυβουργών έχει την κάλυψη και τη στήριξη της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ, συνολικά του κρατικού μηχανισμού, των καναλιών και των εφημερίδων που υπηρετούν την πλουτοκρατία. Ο υπουργός Εργασίας είναι πολλαπλά εκτεθειμένος και συνυπεύθυνος για τις νέες τρομοκρατικές απολύσεις, εφόσον κάλυψε και ενθάρρυνε τα ψέματα και τις προβοκάτσιες κατά των χαλυβουργών στο όνομα δήθεν της προστασίας της εργασίας. 

Ο υπουργός δικαιοσύνης έχει την πολιτική ευθύνη και δεν μπορεί να σιωπά τη στιγμή που οι εισαγγελείς και άλλοι δικαστές λειτουργούν απροκάλυπτα ως εντολοδόχοι του Μάνεση συμμετέχοντας στο σχεδιασμό τρομοκράτησης και καταστολής του δίκαιου αγώνα των χαλυβουργών. 

Αυτή είναι η δημοκρατία των μεγαλοβιομηχάνων και των υπηρετών τους: Απειλές, συκοφαντίες, ωμή τρομοκρατία, στυγνή εκμετάλλευση κατά των εργατών, αυτά θέλουν να βασιλεύουν στα εργοστάσια και τους χώρους δουλειάς. Μπροστά στη διασφάλιση των κερδών και της ανταγωνιστικότητάς τους, αξιώνουν με κάθε μέσο οι εργαζόμενοι να αποδεχθούν την εξαθλίωση, την υποταγή και τον εξευτελισμό. 

Η άγρια συντονισμένη επίθεση που δέχονται οι ηρωικοί εργάτες χαλυβουργοί πρέπει να ξεσηκώσει την οργή του λαού και ειδικά της εργατικής τάξης, των προοδευτικών ανθρώπων. Τώρα πρέπει να υψωθεί πιο αποφασιστικά η ταξική αλληλεγγύη, συσπείρωση, και αντεπίθεση. Ο αγώνας των χαλυβουργών αφορά όλη την εργατική τάξη, αποτελεί παράδειγμα και δείχνει το δρόμο του ταξικού ανυποχώρητου αγώνα για το δίκιο, την τιμή, τη νίκη της εργατικής τάξης."


Mε πληροφορίες από left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου