Δευτέρα, 20 Αυγούστου 2012

Φλόγες και καμμένη γη στη Χίο

Σε εξέλιξη βρίσκεται η πυρκαγιά στις Καρυές Χίου. Συνεχίζουν, έως τούτη την
ώρα, να επιχειρούν 120 πυροσβέστες με 50 οχήματα, 110 άτομα πεζοπόρο, 50 εθελοντές, αλλά και 79 στρατιώτες.

Από αέρος επιχείρησαν, σήμερα, 9 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα.

Χιλιάδες στρέμματα καμμένης γης στην κεντρική και νότια Χίο, μετρά το νησί του βορειοανατολικού Αιγαίου, από τη μεγάλη δασική πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή του Αγίου Μάρκου στις Καρυές περί τις 2 τα ξημερώματα του Σαββάτου και πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις, λόγω και των θυελλωδών ανέμων, έντασης έως και 8 μποφόρ, που έπνεαν και συνεχίζουν να πνέουν στην περιοχή.

Η φωτιά κατέκαψε έναν σημαντικό πλουτοπαραγωγικό πόρο του νησιού και της Ελλάδας γενικότερα, καθώς αποτεφρώθηκαν χιλιάδες μαστιχόδεντρα.

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, για σήμερα προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις περιφερειακές ενότητες: Περιφέρεια Αττικής (περιλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων), Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (Λέσβος, Σάμος, Χίος, Ικαρία), Περιφέρεια Κρήτης, Εύβοια (περιλαμβανομένης της νήσου Σκύρου), Σποράδες (περιφερειακής ενότητας Μαγνησίας), Κυκλάδες (Ν. Αιγαίου), Βοιωτία, Φθιώτιδα, Αργολίδα, Αρκαδία, Κορινθία, Λακωνία.

Με βάση τα προβλεπόμενα, παρακαλούνται οι πολίτες να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης κ.α. Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου