Κυριακή, 5 Αυγούστου 2012

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στο Ισραήλ κατά των μέτρων λιτότητας και ανισότητας

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν χθες Σάββατο βράδυ στο Τελ Αβίβ
σε δύο ξεχωριστές διαδηλώσεις κατά της οικονομικής λιτότητας και της απουσίας ενός νόμου που θα καθιστά υποχρεωτική τη στρατιωτική θητεία για όλους τους Ισραηλινούς αντίστοιχα.

Αρχικά οι διοργανωτές των δύο συγκεντρώσεων σκόπευαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους σε μία μεγάλη κινητοποίηση κοντά στο Μουσείο του Τελ Αβίβ, ώστε να αναβιώσει το κίνημα διαμαρτυρίας κατά του κόστους ζωής που έβγαλε πέρυσι στο δρόμο εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Τελικά, μία διαδήλωση διοργανώθηκε για να διαμαρτυρηθούν για τα αυστηρά μέτρα λιτότητας που υιοθετήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα από την ισραηλινή κυβέρνηση με στόχο να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας και να προστατευθεί το Ισραήλ από την παγκόσμια οικονομική κρίση. Η δεύτερη κινητοποίηση οργανώθηκε κατά της διστακτικότητας της ισραηλινής κυβέρνησης να υιοθετήσει ένα νόμο που θα καθιστά υποχρεωτική τη στρατιωτική ή την πολιτική θητεία για τους υπερορθόδοξους εβραίους.

Μικρές ομάδες διαδηλωτών προσπάθησαν μάταια να περάσουν ένα πιο ριζοσπαστικό, πολιτικό μήνυμα ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, η δημοτικότητα του Νετανιάχιου βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο της από τον Απρίλιο του 2009, οπότε ανέλαβε την πρωθυπουργία, με το 60% των Ισραηλινών να δηλώνει απογοητευμένο από την πολιτική του, ενώ μόνο το 31% που δηλώνει ευχαριστημένο.

Παράλληλα, έχει μειωθεί και η δημοτικότητα του δεξιού κόμματός του Λικούντ, το οποίο, αν γίνονταν τώρα εκλογές, θα εξέλεγε 25 βουλευτές σε σύνολο 120.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου