Παρασκευή, 7 Σεπτεμβρίου 2012

Στις δεκαετίες του 50 και 60 η Ελλάδα αν εφαρμοστούν τα νέα μέτρα

Για καταστροφική οπισθοδρόμηση που θα γυρίσει την Ελλάδα πίσω στις δεκαετίες του 1950 και 1960,
αν εφαρμοστούν τα νέα μέτρα της τρόικα, προειδοποίησε ο διάσημος Αυστριακός οικονομολόγος του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών της Αυστρίας, Στέφαν Σουλμάιστερ, μιλώντας στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση μαζί με τον Αυστριακό σκηνοθέτη, Φάμπιαν Έντερ, δημιουργό της πολυσυζητημένης ταινίας-ντοκιμαντέρ «Η Ελλάδα ανθεί».

Όπως ανέφερε ο κ. Σουλμάιστερ,  όλες αυτές οι «συνταγές» αντιβαίνουν στην οικονομική πραγματικότητα, επιτείνουν μαζικά την κρίση, προκαλούν τεράστια αύξηση της ανεργίας, χωρίς βέβαια και σε καμιά περίπτωση η προτεινόμενη αύξηση του χρόνου εργασίας να συνεπάγεται αύξηση του ΑΕΠ.

Κατά την άποψή του, η βαθύτατη κρίση δεν είναι ελληνική αλλά είναι κρίση του οικονομικού μας συστήματος, είναι μια κρίση στα μυαλά της οικονομικο-επιστημονικής «ελίτ», της ίδιας που πριν από 40 χρόνια διατεινόταν πως θα πρέπει να απελευθερωθούν οι αγορές, κάτι που οδήγησε ανθρώπους και επιχειρήσεις σε οικονομικές «αλχημίες» για να αποκτήσουν πολλά χρήματα, προετοιμάζοντας έτσι τη μεγάλη οικονομική κρίση.

Επικρίνοντας τον παραλογισμό των μέτρων, που, όπως είπε, δεν θα πρότεινε κανείς λογικός άνθρωπος, παρέπεμψε στο αποκαλούμενο «παράδοξο της λιτότητας», το οποίο είναι γνωστό ότι αφαιρεί από το κράτος τη δυνατότητα να λειτουργήσει, χειροτερεύοντας τη δική του οικονομική κατάσταση.

Ο Αυστριακός οικονομολόγος θεωρεί, όπως τόνισε, μοναδική ελπίδα να πλήξει τώρα η κρίση τη Γερμανία, κάτι που ήδη διαφαίνεται, που δεν θα μπορεί πλέον να εξάγει τα προϊόντα της στον ευρωπαϊκό Νότο και να συνειδητοποιήσουν οι Γερμανοί πολιτικοί ότι θα πρέπει να αφήσουν το ρόλο του «υπερπαιδαγωγού» των άλλων λαών.
Από την πλευρά του, ο σκηνοθέτης Φάμπιαν Έντερ κατήγγειλε πως τα επερχόμενα σκληρά μέτρα της τρόικας θα πλήξουν επιπλέον τους ανθρώπους που δεν μπορούν να αμυνθούν και πως η κρίση στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι μόνον οικονομική αλλά, πολύ περισσότερο, πολιτική κρίση που επιδεινώνεται με την επικοινωνιακή τακτική της ΕΕ.
  .
Κατά την άποψή του, θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια, να υπάρξει μια «σφήνα» ανάμεσα στην τρόικα, δηλαδή στους «αυστηρούς σκληροπυρηνικούς» και στην Ομάδα Δράσης, στην οποία βρίσκονται ειδικοί, οικονομολόγοι που διάκεινται θετικά απέναντι στην Ελλάδα, έχουν καλά κίνητρα, πολλοί από αυτούς ζουν στη χώρα, αρκετοί μάλιστα έχουν συγγενική ή άλλη προσωπική σχέση με Έλληνες.

Ο Στέφαν Σουλμάιστερ συγκαταλέγεται στις κορυφαίες προσωπικότητες της Αυστρίας που στηρίζουν την αυστριακή πρωτοβουλία «Η Ελλάδα ανθεί», για τη διαμόρφωση και την ανάδειξη μιας εικόνας της άλλης Ελλάδας, πέρα από τα στερεότυπα που πολλές φορές αγγίζουν το ρατσισμό.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας γυρίστηκε από το διάσημο Αυστριακό σκηνοθέτη και συγγραφέα Φάμπιαν Έντερ η ομότιτλη ταινία-ντοκιμαντέρ, που προβλήθηκε στις 4 Ιουλίου από το κοινό πρόγραμμα των δημόσιων Τηλεοράσεων των τριών γερμανόφωνων χωρών, Αυστρίας, Γερμανίας και Ελβετίας, το 3SAT, και παρουσιάστηκε στις 10 Ιουλίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου