Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Μια διαφορετική δημοτική παράταξη στον Ωρωπό





Τι γίνεται όταν οι άνθρωποι που συναντήθηκαν μέσα στα κινήματα αποφασίζουν να συμμετέχουν με τους ίδιους όρους στην τοπική αυτοδιοίκηση;

Μετά τους κατοίκους της Χαλκιδικής στις Σκουριές, τη σκυτάλη παίρνουν οι κάτοικοι στο δήμο Ωρωπού που συστήνουν μια δημοτική παράταξη που λειτουργεί αμεσοδημοκρατικά και όλα τα μέλη της μπορούν να επηρεάσουν τις πολιτικές αποφάσεις σε τοπικό επίπεδο.

Οι κάτοικοι του δήμου Ωρωπού που συμμετέχουν στην "Συνεργασία Πολιτών για Δημοκρατική Μαχητική Αυτοδιοίκηση" συναντήθηκαν αρχικά μέσα από τα κινήματα ενάντια στα διόδια, στην μόλυνση του Ασωπού και στα χαράτσια. Εκεί δημιουργήθηκαν σχέσεις εμπιστοσύνης που κυοφόρησαν τις απαραίτητες συνθήκες ώστε να δημιουργηθεί κοινή πολιτική ανάγκη και συνείδηση.

Το αποτέλεσμα αυτών βρήκαν τρόπο έκφρασης μέσα στις γενικές συνελεύσεις των μελών απο την άνοιξη του 2013 και το περασμένο Οκτώβριο κατέληξαν στην ιδρυτική πολιτική διακήρυξη της παράταξης. Μιας διακήρυξης στην σύνταξη της οποίας συμμετείχαν όλα τα μέλη.

Το περασμένο Σάββατο προχώρησαν στην εκλογή υποψήφιου δημάρχου για τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές. Μια αναγκαιότητα όπως λένε οι ίδιοι καθώς το πρόσωπο αυτό δεν θα διαφέρει σε τίποτα απο τα υπόλοιπα μέλη της κίνησης και θα υπόκειται στον έλεγχο της γενικής συνέλευσης εφαρμόζοντας τις αποφάσεις της.  

Το Κόκκινο βρέθηκε στο εκλογικό κέντρο στο Πολυδένδρι, παρακολούθησε την διαδικασία και συνομίλησε με μέλη της κίνησης "Συνεργασία Πολιτών για Δημοκρατική Μαχητική Αυτοδιοίκηση".

Οι κάτοικοι ανταποκρίθηκαν θετικά σε αυτή την διαδικασία εκλογής και μοιράστηκαν μαζί μας τις αγωνίες τους αλλά και το όραμά τους για μια διαφορετική τοπική αυτοδιοίκηση με πρόταγμα την συμμετοχή και την αλληλεγγύη.

"Η κίνηση των πολιτών είναι ένα τρένο που χωράει πολλούς και μπορεί να αλλάξει τα πράγματα στο δήμο, αλλά και στην χώρα αρκεί να αλλάξουμε και εμείς οι ίδιοι πρώτα" δηλώνει το μέλος της κίνησης, Χρήστος Παναγής.



Ρεπορτάζ: Ιάσονας Παναγιωτόπουλος, Πέτρος Καραϊσκάκης 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου