Τετάρτη, 23 Απριλίου 2014

Μεγάλη αύξηση των ποσοστών της αναμένει η Ευρωπαϊκή Αριστερά στην Ευρώπη


Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα που καταγράφουν οι σφυγμομετρήσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για την άνοδο της ριζοσπαστικής αριστεράς. Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, η Ευρωπαϊκή Ομάδα της Ενωμένης Αριστεράς αναμένεται να αυξήσει τον αριθμό των ευρωβουλευτών της από 35 που έχει σήμερα, σε τουλάχιστον 60 στο ευρωκοινοβούλιο που θα προκύψει μετά τις εκλογές στις 25 Μαΐου.


Την ίδια στιγμή, η υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα για την προεδρία της Κομισιόν εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Αριστεράς σηματοδοτεί την πολιτική και κοινωνική μάχη που δίνουν οι λαοί και τα κινήματα της Ευρώπης ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό, τη λιτότητα και τη φτώχεια. 

Η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις των ευρωεκλογών έχει ήδη στρέψει τα βλέμματα των Ευρωπαίων πολιτών στον ευρωπαϊκό νότο, που μαστίζεται από την υψηλή ανεργία και την κατακρήμνιση των διαθέσιμων εισοδημάτων και αποτελεί εργαστήρι νεοφιλελεύθερων πειραμάτων.

Στην Ιταλία το ψηφοδέλτιο “Η άλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα” (L'altra Europa con Tsipras) συσπείρωσε μεγάλο τμήμα της κατακερματισμένης αριστεράς. Σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα απέκτησε αναγνωρισιμότητα και κατάφερε να συγκεντρώσει 230 χιλιάδες υπογραφές, ξεπερνώντας κατά πολύ το όριο των 150 χιλιάδων που απαιτεί ο ιταλικός αντιδημοκρατικός εκλογικός νόμος για τη συμμετοχή στις ευρωεκλογές. Η πρώτη μάλιστα δημοσκόπηση που συμπεριέλαβε το «ψηφοδέλτιο Τσίπρα» έδωσε στο εγχείρημα 7,2%.

Η αναφορά του Τσίπρα στο ψηφοδέλτιο δίνει “ελληνικό” άρωμα στην ιταλική εκλογική αναμέτρηση και περιέχει έναν πολύ ισχυρό συμβολισμό- ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει μια διαφορετική προοπτική όχι μόνο για την ελληνική πραγματικότητα αλλά και για την ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή.

Στην Ισπανία η Ενωμένη Αριστερά (Izquierda Unida) ετοιμάζεται να διπλασιάσει τα ποσοστά της, ξεπερνώντας το 13% στις δημοσκοπήσεις για τις ευρωεκλογές. Οι εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές που συμμετείχαν στις πορείες αξιοπρέπειας στη Μαδρίτη δίνουν τεράστια ώθηση στα πολύμορφα κινήματα που αντιστέκονται στα μνημόνια που επιβάλει η Μέρκελ και οι εγχώριοι εκφραστές της στις χώρες του Νότου.

Στην Πορτογαλία τα δύο Αριστερά κόμματα που συμμετέχουν στο GUE (Gauche unitaire européenne) θα πλησιάσουν ή θα ξεπεράσουν το 20%, στη Γαλλία το Μέτωπο της Αριστεράς και στη Γερμανία το Die Linke στοχεύουν σε καλά αποτελέσματα, ενώ σημαντικές εξελίξεις αναμένονται για την Αριστερά σε χώρες όπως η Ιρλανδία και η Σλοβενία.

Αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις που δίνουν στην ευρωπαϊκή Αριστερά την τρίτη θέση στο ευρωκοινοβούλιο, εκτοπίζοντας τους Φιλελεύθερους, θα σημαίνει μια εκ βάθρων αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών στην Ευρώπη.www.syriza.eu
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου