Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

ΣΥΡΙΖΑ και αυτοδιοικητικές εκλογές στα χρόνια του μνημονίου

Σύμφωνα με το Άρθρο 25 του καταστατικού του ΣΥΡΙΖΑ, η αυτοδιοίκηση αναγνωρίζεται ως βασικό κύτταρο της δημοκρατίας και πυλώνας της διοικητικής λειτουργίας ισότιμος με το κεντρικό κράτος.


Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να διαμορφώνει και να στηρίζει αυτοδιοικητικά σχήματα, αυτόνομα και αντιγραφειοκρατικά, που να λειτουργούν με διαφάνεια, συλλογικότητα, ισότητα και αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, χωρίς καμία διάκριση λόγω φύλου, φυλής, εθνικότητας, θρησκείας ή άλλου λόγου.

Η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος διαμορφώνει κάθε φορά τη γενική εκλογική τακτική και τον γενικό αυτοδιοικητικό λόγο και κατόπιν οι κεντρικές κατευθύνσεις συγκεκριμενοποιούνται από τις Οργανώνεις Μελών και τα ενδιάμεσα όργανα, με στόχο να συγκεντρώσουν την ευρύτερη δυνατή υποστήριξη.

Είναι, λοιπόν, δηλωμένη απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ η ενίσχυση των ήδη υφιστάμενων παρατάξεων, καθώς και η δημιουργία -όπου δεν υπάρχουν- αυτοδιοικητικών σχημάτων με αντιμνημονιακά, ριζοσπαστικά, δημοκρατικά, οικολογικά και αντιφασιστικά χαρακτηριστικά.

Το πρόγραμμα θα αποτελέσει έναν άξονα για πλατιά εκλογική συνεργασία, η οποία δεν μπορεί να αφορά ούτε φθαρμένα κόμματα ούτε αναξιόπιστα πρόσωπα ούτε μνημονιακού τύπου πολιτικές. Και αυτό γιατί, με αιχμή την ανατροπή της πολιτικής των μνημονίων και του Καλλικράτη, επιδιώκεται η υπεράσπιση του κοινωνικού κράτους, των δημόσιων αγαθών και της δημοκρατίας.

Ο κεντρικός πολιτικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ για την υλοποίηση ενός σχεδίου κοινωνικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας από μια κυβέρνηση της Αριστεράς, χρειάζεται την Αυτοδιοίκηση ως πολύτιμο πυλώνα αντίστασης, αλληλεγγύης και ανατροπής της βάρβαρης κυρίαρχης αντιλαϊκής πολιτικής. 

Η αλλαγή των συσχετισμών στις τοπικές κοινωνίες σημαίνει νίκη των δυνάμεων που αντιστέκονται στο μονόδρομο της καταστροφής.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι ανάγκη να ηττηθεί το παλιό διεφθαρμένο δικομματικό σύστημα που στηρίχτηκε και εξέθρεψε ιδιοτέλεια, ψέματα και εκβιασμούς και να αναδυθεί μέσα από το σκοτάδι της πολιτικής ζωής μια άλλη λογική, μια άλλη ηθική, μια διαφορετική αισθητική για την τοπική αυτοδιοίκηση και τη δημοκρατία που αγκαλιάζει και υπολογίζει όλους τους πολίτες και τον καθένα ξεχωριστά.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν είναι ξέχωρη και αποκομμένη από την κεντρική πολιτική σκηνή. Ποτέ δεν ήταν και δε θα μπορούσε να είναι, αφού πρόκειται για την εξειδίκευση σε τοπικό επίπεδο του οράματος που έχει κάποιος για την κοινωνία γενικότερα.

Η Αριστερά είναι ο εγγυητής μιας ολοκληρωμένης ανθρωποκεντρικής πρότασης. Όχι επειδή “δεν κυβέρνησε ποτέ και επομένως δεν υπέστη τη φθορά και διαφθορά της εξουσίας”. Αλλά γιατί, χάριν της κοινωνικής ευημερίας, προτείνει την υπέρβαση της εγωιστικής προσέγγισης και της ιδιώτευσης. 

Αυτή είναι η βασική ποιοτική διαφορά της αριστερής ιδεολογίας και κοσμοθεωρίας σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα συστήματα, πολλώ δε μάλλον σε σχέση με τον καπιταλισμό, το οικονομικό σύστημα που ισχύει στη σύγχρονη εποχή και στο οποίο η ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής και διακίνησης των προϊόντων κατέχονται από ιδιώτες με κυρίαρχο σκοπό το κέρδος. Χιλιοειπωμένο μεν, αλλά θα αναφερθεί μια ακόμη φορά: 

Είναι μια δομική κρίση του καπιταλισμού η κρίση που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια και απόρροια αυτής είναι η φτώχεια, η εξοντωτική ανεργία, ο εκφασισμός της κοινωνίας και η παραίτηση από τη διεκδίκηση του δικαιώματος για αξιοπρεπή διαβίωση και όχι απλώς επιβίωση.

Είναι προφανές πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να αποτελέσει έναν πρώτο τομέα στον οποίο θα επιχειρηθεί να εφαρμοστούν βασικά χαρακτηριστικά μιας πολιτικής κοσμοθεωρίας και για το λόγο αυτό είναι σημαντικές οι πολιτικές και ιδεολογικές καταβολές όλων όσοι εμπλέκονται στα κοινά. Δεν είναι άσχετο το όραμα που έχει κάποιος για την κοινωνία με το τι πολιτική θα ασκήσει, τι επιλογές θα κάνει κατά την άσκηση των αυτοδιοικητικών καθηκόντων του.

Αναπόφευκτα, επιλέγει πλευρά και είτε αγωνίζεται για το συμφέρον του λαού είτε για το συμφέρον των πλουσίων, ακόμη κι αν δεν ανήκει στους πλούσιους αλλά στους αυλικούς τους. 

Το άλλοτε κραταιό μπλοκ του δικομματισμού, που είχε εγκλωβίσει τους πολίτες σε μια παλινδρόμηση μεταξύ ίδιων συμφερόντων τάζοντας θέσεις και ικανοποιώντας ρουσφέτια, έχει διαρραγεί έντονα και τα ρήγματα στη συνοχή του φοβίζουν τα κόμματα της συγκυβέρνησης που επιδιώκουν να δώσουν “τοπικό επίχρισμα” στις εκλογές.

Σε αυτό το μήκος κύματος, ήδη τα αυτοδιοικητικά τους στελέχη προσπαθούν να απεκδυθούν των κομματικών τους σημαιών και χρισμάτων, ενώ την ίδια στιγμή οι ηγεσίες ΝΔ και ΠαΣοΚ εργάζονται πάνω σε σενάρια διακομματικής συνεργασίας, μόνο και μόνο για να ανακόψουν τη δυναμική των εγχειρημάτων που προκύπτουν μέσα από τη σύγκλιση και τη συνεργασία με τοπικές κοινωνικές δυνάμεις, συλλογικότητες, και κινήματα. 

Η ανεπιτυχής προσπάθεια για αλλαγή του εκλογικού νόμου που θα διαχώριζε το πρόσωπο του υποψήφιου δημάρχου από το σύνολο των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων με την ύπαρξη δύο ψηφοδελτίων (ένα για τον δήμαρχο και ένα για τους συμβούλους) είναι ενδεικτική της αγωνίας της ΝΔ να θέσει εμπόδια στη διαφαινόμενη καταψήφιση των δημοτικών παρατάξεών της αλλά και όσων δημοτικών αρχόντων υπηρετούν άκριτα τις επιταγές των μνημονικών δεσμεύσεων, επικυρώνοντας την καταδίκη και την κατάρρευση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σκαρώνουν τεχνάσματα για να επιβάλουν στους πολίτες μια “χαλαρή” αυτοδιοικητική ψήφο, εστιάζοντας στα πρόσωπα και όχι στην πολιτική, για να αποτρέψουν την υπερίσχυση των ριζοσπαστικών κινήσεων οι οποίες θα στηρίζονται από τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλες δυνάμεις της Αριστεράς, της οικολογίας και των κοινωνικών κινημάτων. 

Προσπαθούν να θολώσουν το πολιτικό σκηνικό με αυθαίρετες διαπιστώσεις περί υπαιτιότητας του ισχύοντας νόμου για τη διαφθορά και και την κακοδιαχείριση που παρατηρείται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μόνο και μόνο για να αλλοιωθεί ή να εμποδιστεί η αποτύπωση της διάθεσης των πολιτών για μια διαφορετική προσέγγιση στην άσκηση της πολιτικής σε τοπικό επίπεδο σε πρώτη φάση αλλά και σε εθνικό στη συνέχεια.

Πάντοτε, και κυρίως μέσα στα ασφυκτικά πλαίσια που θέτει το μνημόνιο, πολιτικό και αυτοδιοικητικό συμβαδίζουν. Και εκφραστής του πολιτικού είναι, αναπόφευκτα και αναντίρρητα, και το κομματικό.

Εδώ και μερικούς μήνες, λοιπόν, αναζητούνται συγκλίσεις και συνεργασίες με τοπικές κοινωνικές δυνάμεις, συλλογικότητες, κινήματα κ.λπ., στην κατεύθυνση δημιουργίας ευρύτερων συσπειρώσεων οι οποίες θα εμπνεύσουν τους πολίτες όχι μόνο να στηρίξουν τα νέα σχήματα αλλά και να εμπλακούν, να συμμετάσχουν στην εξειδίκευση του προγράμματος της ριζοσπαστικής Αριστεράς στα τοπικά θέματα και να συνδιαμορφώσουν μια εμπνευσμένη, ρεαλιστική και ανατρεπτική πρόταση.

Μέσα από αυτές τις ανοιχτές διαδικασίες θα προκύψουν και τα πρόσωπα που είναι κατάλληλοι/-ες για υποψήφιοι/-ες, όχι μόνο Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες αλλά και για όλες τις υπόλοιπες θέσεις του ψηφοδελτίου, επιλογή η οποία θα εγκριθεί από τις οικείες οργανώσεις και όργανα. Τα υπό διαμόρφωση αυτοδιοικητικά σχήματα οφείλουν να βρίσκονται σε στενή συνεργασία με τους εργαζόμενους σε κάθε δήμο και περιφέρεια, διαμορφώνοντας τους όρους κοινών αγώνων και κοινής εκλογικής αντιπαράθεσης στις μνημονιακές πολιτικές δυνάμεις.

Ο αγώνας μας σήμερα είναι πρώτα απ’ όλα αγώνας επιβίωσης της Αυτοδιοίκησης και στη συνέχεια επαναπροσδιορισμού της σε νέες βάσεις. Δεν επιδιώκουμε τον εξωραϊσμό, αλλά την ανατροπή της βάρβαρης κυρίαρχης πολιτικής, την ανατροπή των συσχετισμών στις τοπικές κοινωνίες και την ανατροπή του σημερινού αυτοδιοικητικού χάρτη της χώρας.

Στην κατεύθυνση αυτή, επανεκκινούνται οι ήδη υπάρχουσες δημοτικές παρατάξεις που στηρίζονται από τον ΣΥΡΙΖΑ και δυνάμεις της Αριστεράς, της οικολογίας και των κινημάτων ή στήνονται νέες σε όλη τη χώρα, όπου υπάρχουν άνθρωποι δραστήριοι, με διάθεση να ξεμπερδέψουν με τα κακώς κείμενα, τη διαφθορά, την αλαζονεία της εξουσίας. Διεκδικούμε αυτοδιοίκηση, ενεργό συμμέτοχο στην ανασυγκρότηση της χώρας.

Έχουμε καθορίσει το πλαίσιο στήριξής μας προς Περιφερειακούς και Δημοτικούς συνδυασμούς. Θέλουμε αυτοί οι συνδυασμοί να εκφράζουν το πλατύ ρεύμα ανατροπής και να νικήσουν.


no-particular-reason.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου